Itt adhat vért Harkányban

Helyi - szerző: HH

Míg egyre kevesebb a véradó Magyarországon, nő azok száma, akik kizárólag vérplazmát adnak. Annak érdekében, hogy ne apadjon veszélyes szint alá a vérkészlet, az idei évtől a plazmadonoroknak évente legalább egyszer teljes vért is kell adniuk.

 

Évente 400 ezer vérre illetve vérkészítményre szorulós beteg van hazánkban, ez ebből készült gyógyszerek pedig mintegy 40-50 ezer esetben bizonyulnak életmentőnek. A donorok éves száma a félmilliós álomhatárt csak 2004-ben lépet át, de a szervezett véradások nem csak ezért folyamatosak: a vér semmi mással nem pótolható, míg a vörösvérsejt-koncentrátumot is csak legfeljebb 35 napig lehet tárolni.

 

Magyarországon 4 millió lehetséges véradóból csupán 250 ezer jelenik meg rendszeresen véradáson, ezért a Vöröskereszt megyei szervezetei folyton más és más helyszínen tartanak véradást. Április 7-én – pénteken – 9 és 11 óra között a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház balneológiai épületének pihenőjében is lehetőség van gyarapítani a vérellátó készleteit, ezzel potenciálisan életeket mentve meg.

 

Vért az a 18 és 65 év közötti felnőtt adhat, akinek testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, nem vérzékeny, nem ájulékony és nem szoptató anyuka.  A véradásra a TAJ-kártya mellett lakcímkártyát és személyi igazolványt is hozni kell.