Megszépült környezetben a strandfürdő

Helyi - szerző: BB

Megújult környezet fogadja a vendégeket az idei szezonra a strandfürdőben. A cég vezetősége mindent megtesz azért, hogy emelkedjen a vendéglétszám a strandon és a gyógyfürdőben. Április 28-tól nyári üzemmódba vált a gyógyfürdő és május 5-én nyit a strandfürdő.

 

 

A cég elnök-igazgatójával, Marosi Andrással beszélgettünk a tavaszi készülődésről.

 

Milyen munkák zajlottak a nyitást megelőzően a fürdőben?

 

A nyári nyitásra kétfajta munkát végeztünk. Az egyik típusúak azok, amelyek a vendégeink számára láthatók s nagyban befolyásolják a komfortérzetüket. Ezek esztétikusabbá teszik a fürdő környezetét. A másikak – és ezekből volt a több – olyan munkák, amelyek talán kevésbé látványosak a vendégek számára, de hosszú évek óta felhalmozódott műszaki problémákat jelentettek, mert magas bekerülési költségeik miatt az eddigi vezetőség tolta maga előtt ezek javítását, megoldását. Ezek szükségesek a szolgáltatás biztonságossá tételéhez.

 

Felállt egy épület-felügyeleti rendszer, ennek következtében folyamatosan jelzik a kollégák a hibákat, ezt megpróbáljuk rövid idő alatt javítani és megoldani, hogy ne halmozódjanak fel olyan problémák, amik a szolgáltatás rovására mennének. Ez azért is fontos, hogy a vendégek biztonságosan, esztétikus környezetben tudják igénybe venni a fürdő szolgáltatásait.

 

Ilyen volt többek közt a fürdő épületének kifestése, az emeleti medencetér polikarbonát tetőszerkezetének vas tartószerkezetét rozsda- mentesítettük és lefestettük – erre például nem került sor az elmúlt 18 évben. A tetőtéri élménymedence feletti faburkolatot is lekezeltük, ahogy az élménymedence térben lévő padokat, virágdézsákat is. Ezen a szinten az egyik jacuzzi teljes felújításon esett át. Folyamatosan kezeljük a napi problémákat, és lehetőségeink szerint javítjuk is azokat, ami korábban nem volt jellemző a vállalatnál.

 

A nyári szezonra a fürdő külső területe is nagy változásokon esett át. Melyek ezek?

 

A külső területeken a Lepke medence és a gyermekmedence közötti szakasz új térburkolatot kap, ez a nyitásra elkészül. Azért fontos ez a rész, mert az egyik legelhanyagoltabb állapotokat itt találhattuk a fürdő környezetében, holott a gyermekek azok, akik ezeken az elöregedett felületeken a legkönnyebben szenvedhettek sérülést. Itt több körös eljárás során a legjobb és a legkedvezőbb ajánlatot adó kivitelezőt választottuk a munkák elvégzésére. Köztudott, hogy nemcsak az utak és járdák használódtak el a strand területén, hanem a természetes környezet is. A fákat, a dísznövényeket és a gyepszőnyeget is számos részen cseréljük a strand területén, így többek közt ezen a részen is. Ez a munka november óta zajlik és ahol jelenleg is munkafolyamat van, ott annak végeztével  helyezzük ki az új gyepszőnyeget. Ezáltal a strand zöld felülete is megújul a nyitásra.

 

Új padok és szemeteseket helyezünk ki és a szemétgyűjtő szigetet is zöldfelülettel vettük körbe. Új díszburkolatot kapnak a hideg vizes kapu felé vezető útszakaszt érintő étkező- és pihenőterületek. A vendégek legnagyobb része ezen a szakaszon halad el a csúszdák felé. 3200 négyzetméter felület kerül felújításra, több szakaszban, az elkövetkezendő néhány évben – melyből idén megközelítőleg 2400 négyzetméternyi kerül átadásra – a piacon kapható, ár/érték arányban megfelelő, a jelenlegi burkolatokhoz illeszkedő térkővel.

 

A Lepke medence és a gyerekmedence környezetén túl a sportmedence és annak környezete is megújul. A medencetér egyharmad részét a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. tavaly felújította. A fennmaradó kétharmad résznek a felújítását a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. idén végzi el. A medencetér szerkezetét is érintő felújítás is tervben van, azon dolgozunk, hogy ez is megvalósulhasson. A startköveket átfestjük, és a medence környezetében található műfüvet is cseréljük.

 

Ez egy időtálló megoldás volt ezelőtt harminc éve, de mára elöregedett, elkopott. Ezt a részt cseréljük a jelenleg is tart, az első tesztanyagok megérkeztek. Nagyon kényelmes, nagyon tetszetős, akár törölköző nélkül is lehet használni. Szép szín- foltja lesz a továbbiakban a harkányi gyógyfürdőnek. Itt a rézsűfal is megcsúszott, így ennek a bontását elkezdtük, beton rézsűelemekkel kialakított virágfalat alakítunk ki. Így nyugodtan mondhatjuk, a strandfürdő környezete egészében megújul az idei szezonra és a karbantartási munkákat elvégezve fogadjuk a vendégeket.

 

Mindemellett a teljes területen sor került az élőnövényzet megújítására. A gömbkőriseket visszavágtuk, több elcsúnyult dísznövényt kicseréltünk és a szeméttároló nagy konténerek körül örökzöld fagyal sövénysort ültettünk, amely eltakarja a vendégek elől a szemétgyűjtő részeket. Ahol lehetőségünk volt rá, ott a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. saját nevelésű növényeit használtuk erre a csinosításra.

 

A fürdő környezetének megújításán túl a beléptető rendszer is javításért kiállt. Mikorra várható bármiféle változtatás ezen a területen?

 

A beléptető rendszer az idei szezonra oly mértékben változik, hogy még átláthatóbbá és gyorsabbá kívánjuk tenni a jegyvásárlás és ellenőrzés folyamatát. A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják: előfordult, a vendégek úgy jöttek be a fürdő területére, hogy nem fizettek, illetve egyéb más érdekességeket is találtunk. A teljes beléptető rendszer cseréje több tízmilliós vállalás lenne, ezt nem lehetett ilyen rövid idő alatt precízen, a nyitás idejére betanítással együtt üzembe helyezni! Így most első körben a jegyek vonalkóddal lesznek ellátva és a jegyellenőrzők kódleolvasót kapnak. Ezáltal gyorsul a vendégek beléptetése és gyorsul a jegyellenőrzés folyamata, csökken a visszaélések lehetősége.

 

A nyári időszakban több munkavállalóra van szükség. Lesz elegendő jelentkező a meghirdetett állásokra?

 

A nyári szezonra már meghirdettük a szezonálisan üzemelő területen dolgozók felvételét. Keresünk úszómestereket, jegykezelőket, pénztárosokat. Az érdeklődők folyamatosan keressék a fürdő honlapját, illetve több más fórumon is hirdetünk.

 

Kezdődik a 2-es épület felújítása, mennyire fogja zavarni ez a munkafolyamat a vendégeket?

 

Megpróbáljuk a vendégektől elzár- tan kezelni a beruházásokat. Azonban egy folyamatosan üzemelő vállalatnál nehéz hermetikusan elzárni az építkezést, de mindenképpen megpróbáljuk jól elszeparálni ezt a folyamatot. A Bányász kapun közlekednek majd a gépek, ezt a bejáratot a vendégek eddig sem használták. A 3-as medence a nyár folyamán használható lesz, az épületben zajló felújítási munkák nem érintik a nyári időszakban a medencetér használhatóságát.

 

A felújításokon túl korábban szó esett a bérlők és a strand viszonyáról. Milyen változások történtek ezen a területen?

 

A bérleti jogviszonnyal rendelkezőkkel a vállalkozói szerződéseket új alapokra helyeztük. Azt tapasztaltam, hogy a bérlők megelégedésére szolgál az új rendszer bevezetése. Ez magában hordozza ugyan a bérleti díj minimális emelését, de a gazdálkodás kiszámíthatósága is nőtt ezzel arányosan, mivel kialakítottuk az ötéves időszakra vonatkozó bérleti lehetőséget is.

 

Milyen célokat fogalmazott meg az új vezetőség az idei szezonra?

 

Természetesen cél a vendéglétszám növelése az idei évben. Mindannyian azt szeretnénk, ha sokszor annyi vendég érkezne a fürdőbe, mint a korábbi évben, években, de ehhez még hosszú időre, és kiemelt figyelmességre, magas színvonalú környezetre és szolgáltatásokra van szükség. A cél elérése érdekében elkezdődött egy komoly szervező munka, egy nagyon jó gondolatvilágban helyeztük el a fürdő marketingjét. A vendégcsalogató programokkal elkészítettük az éves programnaptárunkat is. Mindezt a célt szolgálja a megújuló környezet és a műszaki tartalom felújítása is.