Megtöltötte a lány és az ördög a Széchenyi teret

Életmód - szerző: SzR

Tízezrek előtt mutatták be tegnap Pécsen, a Zsolnay Fényfesztiválon a nagyharsányi hegy legendáját, a lány és az ördög történetét. A darab a háromnapos rendezvénysorozat egyik legnagyobb sikere volt.

 

A Zsolnay Fényfesztivál Pécs szerte mintegy három tucat helyszínt vonultatott fel a hétvégén, a falra vetített illusztrációkra, képekre, animációkra hatvanezren voltak kíváncsiak.

 

A Sramó Gábor rendezte és a Bóbita Bábszínház által színpadra – vagyis utcára – vitt darabból, Az ördögszántotta hegyből semmi sem hiányzott: az öregasszony, a kakas, a lány akit Harkának hívtak és az Ördög is megjelent benne óriásbábok formájában, Czigány Tamás muzsikája mellett.

 

Harkány néhány éve alternatíva nélkül adta fel az egyetlen bevált marketingstratégiáját, amikor száműzte az ördögöt a rendezvényeiről, azok kampányaiból. Az ok a sikertelenség babonája. A legendát azóta helyben kínos csend övezi, egyedül Harka maradt meg: őt azonban e néven egyetlen múlt századi forrás sem említi a legenda kapcsán.

 

Az ördög mindenkinek bejön

 

Találgatások övezik a helyi rendezvényeken felöltött ördögmaszk utolsó éveiben beállt változást is, miszerint piros szarva gyanúsan lekonyult. Azt beszélik, ördögi jellegét volt ezáltal hivatott veszteni, nem teljesen a sors akaratából.

 

Az ördög mítoszát – mely egyébként nem bibliai eredetű – számos rendezvény karolta fel: innen néhány kilométerre a százezreket megmozgató Ördögkatlan fesztivál is sikert sikerre halmoz. Kezdeményezni kellene, hogy a rendezvények sorát terjesszék ki Harkányra is, és ha már itt van, változtassák meg a nevét. Vagy nem?

 

A világi próbán is megbukott

 

Harkány néhány éve a televíziók képernyőjén és a bulvár- valamint vicclapokban is nagyot ment, amikor címeréből akarta kiűzni a patást. Azóta a gúny és megvetés elült, annak jelképe pedig, hogy itt bizony a gonoszt is munkára fogták, továbbra is a pajzson feszít. A boszorkányüldözés helyben zajlik, a négyezres városban még akadnak hívei a kezdeményezésnek.

 

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

 

[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1398976563471283″]