Házalótól vásárol gázpalackot? Ez a változás önt is érintheti!

Házalótól vásárol gázpalackot? Ez a változás önt is érintheti!

Gazdaság - szerző: HH/MTI

Végleg felszámolja a mozgóboltnak álcázott, PB-gázpalackokkal házaló feketekereskedelmet az új jövedéki törvény, ugyanakkor legális forgalmazóktól továbbra is megrendelhető a gázpalackok házhoz szállítása – hívja fel a figyelmet a Prímaenergia Zrt.

 

Korábban nem volt pontos a jogszabály, nem a kereskedelmi törvény szabályozta a PB-palackok forgalmazását, és a szigorú ellenőrzések hiánya azt okozta, hogy bárki felpakolhatta a palackot az autójára, és házról házra árulhatta – mondta Kirilly Tamás, a Primaenergia Zrt. műszaki igazgatója az InfoRádiónak

 

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet régóta tiltotta a robbanásveszélyes anyagok üzleten kívüli – házaló -forgalmazását, a jogszabályok ugyanakkor nem tették lehetővé, hogy az ellenőrző hatóság megkülönböztethesse a házaló kereskedelmet a mozgóbolttól. Emiatt a komoly veszélyekkel járó feketetöltéssel és a PB-gázpalackok illegális kereskedelmével foglalkozók, gyakran magukat mozgóboltként feltüntetve, házaló kereskedelmet folytattak.

 

Az új jövedéki törvény szerint július 1-jétől megszűnt a PB-palackok mozgóbolti értékesítése, a törvény kimondja, hogy az országos tűzvédelmi szabályzat szerint PB-gázt kizárólag üzletben lehet forgalmazni. Így végleg ellehetetlenül a házaló kereskedelem, amelynek során a vásárlók gyakran illegálisan töltött palackokat kaptak.

 

Az új szabályozás ugyanakkor a fogyasztó megrendelésére végzett házhoz szállítást továbbra sem korlátozza. A legálisan forgalmazó üzletek szállíthatnak ki PB-gázpalackot, ha teljesítik a törvény előírásait, azaz előzetes megrendelésre, a követelményeknek megfelelően felkészített gépjárművel és megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazottakkal.

 

A Prímaenergia figyelmeztetett arra is, hogy senki ne vegyen gázpalackot előzetes megrendelés nélkül semmilyen szállítójárműről, mert az nem csak törvénybe ütközik, de komoly veszélyekkel is járhat.

 

Magyarországon négy cégnek – Prímaenergia, Mol Nyrt., Flaga Hungária, KEG – van PB-gázpalack forgalmazására engedélye.