Több újítás is megvalósult a városgazdálkodásnál

Helyi - szerző: BB

Marosi Andrást, a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. vezetőjét az idei évre tervezett és megvalósult újításokról kérdeztük.

 

Milyen nyári munkákat végeztek, végeznek a Városgazdálkodásnál?

 

A Harkányi Városgazdálkodási Zrt. célja az idei évben az volt, hogy a 2016-ban elért színvonalon tartsuk a város közterületeinek szépségét. Ez pozitívan köszön vissza a vendégértékelésekben. Idén növeltük a kandeláberekre kihelyezett virágok számát, nemcsak a városban, hanem a strand és gyógyfürdő területén is. A városba 2000 cserép muskátlit és csüngő begóniát helyeztünk ki, a fürdőbe és a gyógyfürdőbe pedig 400-at. Természetesen ezek a növények már mind saját nevelésűek.

 

A nyári időszakban végeztük az iskola, az óvoda és az önkormányzati intézmények karbantartásait is, illetve folytatjuk a közterületen lévő járda- és útfelújításokat. A kánikula illetve a turisztikai szezon lecsengésével kezdődnek meg ezen a téren a munkák, hiszen az elkerülhetetlen építési zajjal nem kívánjuk a vendégeket terhelni. Az asztalos és lakatos műhelyünket folyamatosan bővítjük és az a célunk, hogy a lakosság számára is igénybe vehető szolgáltatásokat tudjunk vállalni itt. A festő csoportunk és építőipari munkás csoportjaink szolgáltatásait is szeretnénk népszerűsíteni a lakosság felé, fordulhatnak hozzánk bizalommal, ha ilyen feladatot kell akár otthonukban, akár nyaralójukban elvégezni.

 

Milyen újítások valósultak meg a cég életében?

 

A Zrt. 2017-ben három újítással gyarapította lehetőségeit. Az egyik a Déli Plusz hirdetőújság felvásárlása és felkarolása volt. Azért döntöttünk az újság üzemeltetése mellett, mert így könnyebben és gazdaságosabban tudjuk hirdetéseinket eljuttatni a kistérségbe. Természetesen itt nem csak a vállalat hirdetéseiről, hanem a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. és Harkány város hirdetéseiről is szó van. Ez jól működik és további lehetőségeket látok benne, remélhetőleg fontos szerepet tölthet be majd a település gazdasági folyamatainak élénkítésében, mindemellett fontos, hogy Harkány városának és intézményeinek hírei ezen a csatornán is eljussanak a lakossághoz.

 

A másik újításunk az a 2016-ban elindított pályázati iroda, amely idén már két fővel működik. Irodánk segít az önkormányzatnak, a kórház és az iskolai alapítványnak, a református egyháznak, illetve a városgazdálkodás saját pályázatainak elkészítése mellett külső pályázatírási megrendeléseknek is eleget tesz. Sok pályázatban közreműködtünk vagy magunk készítettük el őket. Többek közt egy 60 milliós pályázatot adtunk be, melyből a gépállomás telep területének csapadékvíz-elvezetését oldanánk meg; elsősorban a Petőfi utcai részt tennénk rendbe, ahol a lakóházak értékének megóvása az elsődleges cél. Ebben még nincs döntés és nagyon várjuk az elbírálását. A Harkányi Városgazdálkodási Zrt. eddig is megvalósított munkákat ezen a területen önerőből és önkormányzati támogatásból. Visszajelzések alapján elmondható, hogy már ez a munka is meghozta gyümölcsét és apadt a belvíz szintje. Sikeres pályázat esetén a település nagy részén tudjuk orvosolni ezt az évtizedekre visszanyúló problémát.

 

Egy másik pályázatunk keretében a fiatalok letelepedését segítenénk, a Herendi üdülőépület felújításával. Az idei év egyik nagy feladata lehet számunkra ez a munka, ha pozitív elbírálásban részesül.

 

Sikeresen szerepeltünk a Magyarországon található I. világháborús sírok rendbetételére kiírt pályázaton. Ennek köszönhetően 400 ezer forint támogatásban részesültünk és az ősz folyamán kezdjük a sírhelyek felújítását. Ennek a pályázatnak a második ütemében egy első világháborús emlékmű felállítást is tervezzük, az önkormányzat közreműködésével.

 

Az önkormányzati utak felújításával kapcsolatos beadott pályázatunkban az önkormányzat támogatóként lehetőséget ad arra, hogy 20 millió forint keretösszegig gépeket, eszközöket szerezzünk be. A pályázat ezen részletét a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. dolgozta ki, a pályázatban lehetőség van új eszközök beszerzésére, amely program sikeressége esetén energiatakarékos és korszerű gépeket vásárolhatunk. Új traktort és ároktisztító gépet céloztunk meg a beadott anyagban.

 

A foglalkoztatás terén is pályáznak

 

A foglalkoztatási pályázatokon elnyert pályázatunkban 40 fő foglalkoztatását tudjuk biztosítani, mintegy 40 millió forint elnyert értékben, 9 főt pedig egy GINOP-os pályázatnak köszönhetően foglalkoztatunk, utóbbi 12 millió forint forrást jelent. Az egyre bővülő feladatok ellátására további dolgozók felvételét tervezzük pályázati úti támogatással, a munkaügyi központ segítségével. Még két fontos pályázatunk van 2017-ben, ezek a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. harmadik újításához kötődnek. Segítettük két szociális szövetkezet szerveződését, mivel kormányzati elképzelés, hogy a hosszútávú közfoglalkoztatást mérsékelni fogják és olyan szervezeteket fognak támogatni, ahol ez a munka lehetséges. A két szociális szövetkezetnek olyan tagjai vannak, akik a Harkányi Városgazdálkodási Zrt.-nek csoportvezetői vagy munkájukkal kiemelkedően részt vesznek a város és a cég életében. Nyertes pályázatok esetén szeretnénk, ha a tagjai a Harkányi Városgazdálkodási Zrt.-től a szociális szövetkezhet kerülnének. Az egyik szövetkezetnél 8 fős foglalkoztatást tűztünk ki célul, valamint eszközbeszerzésre is van lehetőség. A másik szociális szövetkezet pedig két fő teljes foglalkoztatását jelentené egy webáruház létrehozásával; a megtermelt gyógynövények és a kistérségekben tevékenykedő őstermelők által megtermelt áruk értékesítésére vállalkozna – sikeres pályázat esetén – a szociális szövetkezet.