Nincs harmincas korlátozás, csak van, aki fél évvel később kapcsol

Nagyvilág - szerző: HH

Hisztéria indult a harmincas sebességkorlátozás miatt, pedig csak a német lapok kapcsoltak fél évvel később. Korlátozásról szó sincs, a magyar utakon pedig már évekkel korábban kiterjesztették a zónákat.

 

Az EU tagállamainak meg kell vizsgálniuk azt a lehetőséget, hogy egyes városi területen bevezessék a 30 kilométeres óránkénti sebességkorlátozást – ezt Violeta Bulc, az EU közlekedésért felelős biztosa mondta még márciusban a Die Welt feltett kérdésére, amivel egy magyar hírportál fél évvel később, a napokban kezdett foglalkozni.

 

Mint arról márciusban is írtunk,  a közlekedési miniszterek máltai találkozója kapcsán faggatta a biztost. Mint kiemelte, nem az a cél, hogy a teljes városokban és az alig lakott falvakban korlátozzák a sebességet, a lehetőség csupán a korlátozott zónák kiterjesztéséről szól. A lehetőség pedig azért merült fel, mert célként fogalmazták meg, hogy 2020 és 2030 közötti időszakra a felére kell csökkenteni a súlyos sérüléssel és tragédiával járó balesetek számát.

 

A nyilatkozatot aláírók azt is vállalták, hogy megvizsgálják a sebességkorlátozásban számba vehető övezetek kiterjesztésének lehetőségét is. Ennek megfelelően – az iskolák környékéhez hasonlóan – harmincra korlátozódhat a sebesség ott, ahol sokan dolgoznak, kerékpároznak, vagy szabadidős tevékenységet végeznek.