Havonta egy órát sem beszélnek a telefonfülkéinkből

Helyi - szerző: KT

Átlagosan kevesebb mint egy órát beszélnek a nyilvános fülkékből, melyek üzemeltetését a lakosságszám szerinti törvény írja elő a szolgáltatónak.

 

 

A magyar településeken nem a nagy haszon reményében vannak telefonfülkék, erre ugyanis törvény kötelezi a szolgáltatót. Az elektronikus hírközlésről szóló törvény és egy Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság (NMHH) által hozott rendeletben előírt kötelezettség szerint minden háromezredik lakos után egy nyilvános telefonfülkét kell üzemeltetni, de legalább egy fülkének kell lennie a háromezernél kisebb lélekszámú településeken is.

 

Harkányban jelenleg a kötelező kettő helyett hat darab nyilvános telefon van, mellyel beelőztük Siklóst; ott az előírt négy helyett öt darabot tartanak üzemben. A fülkék használata a 90-es évek végén, kétezres évek elején volt a csúcson, ekkor egy nyilvános készülékről havonta átlagban több mint 10 órát telefonáltak – közölte kérdésünkre a Magyar Telekom. Mára havonta kevesebb, mint egy óra a készülékek átlagos használata, melynek elsődleges oka és meghatározó tényezője a szolgáltató szerint a száz százalékot meghaladó mobil ellátottság.