Engedély nélkül: szívesen emlékezett Harkányra

Helyi - szerző: HH

Vasárnap elhunyt Aradszky László. A táncdalénekes harkányi kalandját rendre felemlegette: utolsó engedély nélküli fellépését jegyezte itt, ráadásul egy emlékezetes apropó nyomán.

 

 

Aradszky László 24 évesen kezdett énekelni, tehetsége hamar feltűnt. 1963-ban megnyerte a Magyar Rádió Tessék választani című tánczenei műsorát a Még ide-oda húz a szív című dallal. 1966-ban könnyűzenei történelmet ír, amikor előadja az Isten véled, édes Piroskámat Szenes Iván tolla nyomán, ezzel a Magyar Rádió Made in Hungary hangversenyét is megnyerve. A dalt hordozó korong lett az első magyar aranylemez.

 

Slágerei között nem kisebb dalokat jegyeznek, mint a Nehéz a boldogságtól búcsút venni, Nemcsak a húszéveseké a világ, Az a jamaicai trombitás, A legtöbb ember ott hibázza el, Három aranyásó, Mindenkinek van egy álma, Kislány a zongoránál, Hosszú az a nap, Úgy szeretném meghálálni, A régi ház körül, Találkozás egy régi szerelemmel, Mama, Orchideák, Mondd, mért szeretsz te mást, vagy a Tölcsért csinálok a kezemből. Dalait Kovács Katitól Hofi Gézáig szinte minden magyar előadó énekelte.

 

Aradszky László még szombaton is fellépett. Vasárnap este halt meg, mint felesége a Blikknek mesélte, a szomszéd szobában talált rá: a lábai a földön voltak, papucsban, a feje pedig hátrabillenve. Odaléptem hozzá, hogy felébresszem, de láttam, hogy nyitva van a szeme… akkor már elment.

 

Szívesen emlékszik Harkányra

 

A művészek szélesebb körben, vendéglátóipari helyeken kívül csak az Országos Rendező Iroda (ORI) sikeres vizsgájával léphettek fel. Aradszky László a vizsgája után – még a kiadott engedély nélkül – 1963-ban azonnal Harkánya jött fellépni.

 

Az első fellépéseim között volt egy olyan harkányfürdői előadás, sose felejtem el, még pecsét sem volt rajta az ORI működési engedélyemen – emlékezett vissza egy interjúban. Az életrajzi beszélgetés során részletezte is: szóval a vizsgán is ezt meg a Talán egy perc alatt című számot énekeltem. Köszönjük szépen, viszontlátásra. Abban a tudatban mentem le az ORI büfébe inni egy sört, hogy nem sikerült a vizsgám. De be sem tudtam fejezni, mert jött Futár Bandi, aki egy híres szervező volt akkoriban, de én nem ismertem őt. Mit csinálsz este? – kérdezte, és úgy hadart, hogy az nem igaz. Mondtam, hogy megyek vissza dolgozni (szerk.: a Töltőtolljavítóba), erre mondja, hogy dehogy mész vissza, indulsz Németh Lehel helyett Harkányfürdőre fellépni. Gondoltam, ez a krapek biztosan hülye. Mondom, elnézést kérek, most jöttem a vizsgáról, azt sem tudom, hogy mi újság van. Átmentél, fiam átmentél, azért hívlak.

 

A művész napjainkban is koncertezett, Harkányban is visszatérő előadó volt, legutóbb a 2013-as Szüreti fesztiválon lépett fel.