Jöhet a tél: novemberig felkészítik a buszokat

Baranya - szerző: HH

Minden év novemberében a buszoknál elkezdődik a tél; befejeződik az autóbuszok műszaki felkészítése. A cél megfelelni az üzembiztonsági szempontoknak, és persze a közösségi személyszállítással szemben támasztott utas elvárásoknak.

 

 

Ezekben az októberi napokban ugyan még nyoma sincs hónak, jeges utaknak, de eljönnek a fagyos napok, amikor az autóbuszok több odafigyelést igényelnek. A zord időjárás az autóbusz-vezetők mellett a szokásostól eltérő munkát jelentenek a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. műszaki munkatársai számára is, akik már elkezdték az autóbuszok téli üzemmenetre történő felkészítését.

 

Magyar Miklós, a társaság járműüzemeltetési főmérnöke szerint a műszaki szemlék keretében a korábbi évek gyakorlatának megfelelően november végéig befejeződik valamennyi, jelenleg 805 autóbusz teljes körű átállítása, amit az egyébként is elvégzendő műszaki szemlék keretében végeznek. Ennek során a szerelők a fagyálló folyadék dermedéspontját, az akkumulátorok állapotát, a gumiabroncsok megfelelőségét, a légszárító és olajleválasztó berendezések működőképességét, illetve a fűtőberendezések állapotát vizsgálják át – tájékoztat a vállalat.

 

Nagyon fontos kérdés, hogy milyen gumik kerülnek a buszokra: a járművek hajtott tengelyeire M+S mintázatú téli üzemelésre alkalmas abroncsokat szerelnek fel a felkészítés során. A többi tengelyen a biztonság növelése érdekében a megszokott 3 milliméter helyett 5 milliméteres mintamélységet követelnek meg, az ez alatti gumiabroncsokat lecserélik.

 

Mínusz tíz a vízválasztó

 

Társaságunk a MOL által forgalmazott gázolajjal üzemelteti a dízel motoros autóbuszait. Téli időszakban – azaz november 1. és március 31. között – a MOL megkezdi a téli gázolaj forgalmazását. A téli gázolaj hidegszűrhetőségi határértéke legfeljebb -20 Celsius fok. Amennyiben a minimum hőmérséklet tartósan nem esik -10 fok alá, az üzemanyag biztonsággal használható – fogalmazott Horváth László anyaggazdálkodási irodavezető a télen használt üzemanyagokkal kapcsolatban.

 

Az üzemanyag beszerzéssel megbízott kollégák folyamatosan figyelik a hőmérsékleti előrejelzéseket, az extrém időjárási körülményekről társaságunkat a Katasztrófavédelem is értesíti. Amennyiben az előrejelzések szerint a hőmérséklet tartósan -10 fok alá csökkenhet, átállunk extra téli gázolaj beszerzésére, készletezésére.

 

Tapasztalatok szerint amennyiben a járművek üzemanyag tartályaiban a téli és az extra téli gázolaj aránya az 50-50 százalékot eléri, az üzemanyag rendszer -15 fokig biztonságosan üzemeltethető. E felett az extra téli gázolaj arányát növelni kell.

 

Ügyeletet tartanak a zord időben

 

A busztársaságnál fagyhelyzet esetén megerősített ügyeletet, illetve szükség szerint készenlétet is elrendelnek, mind a karbantartók, mind a felelős vezetők részére. Amennyiben az autóbuszoknál télen, útközben műszaki meghibásodás történik, mindhárom megyei szolgáltatási központnál darus autómentő áll rendelkezésre a vontatáshoz, illetve telepenként műhelykocsik a helyszíni javításhoz. Télre síkosság- és fagymentesítő anyagokkal is felszerelik ezeket a járműveket.

 

A téli hetekben folyamatosan figyelik a meteorológiai előrejelzéseket, és időben felkészülnek az átlagosnál fagyosabb napokra is. Az erőfeszítések ellenére a téli hónapokban gyakoribbak az üzemzavarok, az autóbusz meghibásodások, amelyek elhárítására ügyeletes szerelők, műhelykocsik, autómentők állnak készenlétben, és ha szükséges, a fagyszolgálatok a helyszínre sietnek.