Adósnak kiáltotta ki a NAV a két óriást

Gazdaság - szerző: HH

Alkotmányellenes a reklámtörvény – mutat rá az Alkotmánybíróság számára készített beadványában a Google és a Facebook. A cégek a kettős adóztatást nehezményezik, mely azt követően merült fel, hogy a NAV meg akarta őket büntetni, majd feltette a legnagyobb adósok listájára.

 

Az adótörvény szerint reklámadót kell fizetni a tartalomszolgáltatónak, ami a hirdetési bevételeik 7,5 százaléka. A törvény egyik direkt nekik módosított pontja alapján azonban a Facebook és a Google kötelezettsége, hogy reklámforgalmukról a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is értesíteni kell. Ennek azonban nem tettnek eleget, lévén nem is magyar cégek.

 

A NAV ezért a maximális mulasztási bírságot szabta ki rájuk, egymilliárd forintot, amit az ír hatóságok segítségével kívánnak behajtani úgy, hogy még csak azt sem tudja senki, mekkora bevételre tesznek szert az amúgy sem egyértelmű határok között definiálható magyar piacról. Az adóhatóság feltette őket a legnagyobb adósokat felsoroló listára, azonban a két cég igenis adófizető saját hazájában: most a kettős adóztatás tilalmára hivatkozva az Alkotmánybírósághoz fordultak, hogy az mondja ki: a reklámtörvény rendelkezései alkotmányellenesek.