A tavalyinál többen kérhetnek tűzifát

Helyi - szerző: KT

Idén is lesz szociális alapon, térítésmentesen igényelhető tűzifa a rászorulók részére. A Belügyminisztérium a tavalyinál több, 126 erdei köbméter tüzelő vásárlását biztosította erre a célra.

 

Mivel Harkány nem sorolható a kedvezményezett települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről szóló rendelet alapján a jelentős munkanélküliséggel sújtott települések közé, így a szociális célú kemény tűzifa köbméterének beszerzésére a nettó 14 ezer forintos vásárlási ár vonatkozik. A város 2.240.280 forint vissza nem térítendő támogatást kapott, melyen felül 1000 forintos egységenkénti önrészt kell biztosítania, így a juttatás összesen 126 köbméter tűzifa vásárlását teszi lehetővé. Ugyanez a mennyiség az elmúlt évben 99 köbméter volt.

 

A szociális bizottság javaslatának megfelelően a város képviselő-testülete megemelte az igénylés feltételeként meghatározott jövedelemhatárt, ezzel a rendelkezésre álló többlettel arányosan bővült a jogosultak köre.

 

Jelenleg az a harkányi lakos számít rászorulónak és igényelhet legalább 1, legfeljebb 5 köbméter szociális célú tűzifát, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj összegének – a korábbi 200 helyett – 220 százalékát, azaz 62.700 forintot, az egyedül élők esetében pedig a tavalyi 300 helyett immáron 310 százalékát, azaz 88.350 forintot. Emellett nem rendelkezik két köbméter tűzifával

 

A november 27-től beadható, várhatóan tavalyinál több kérelem fogadókészségének oka, hogy az önkormányzat számára is több tűzifa elérését biztosították e célra. Az igényléseket a szociális bizottság hetente bírálja el, a tüzelőt február 15-ig osztják ki, és mint eddig, a kiszállítást most is az önkormányzat végzi.

 

A kérelem benyújtásához egy, az önkormányzatnál igényelhető formanyomtatvány valamint jövedelem- és vagyonnyilatkozat beadása szükséges.