Önálló nyelv lett a montenegrói

Önálló nyelv lett a montenegrói

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Júliusi elutasítása után most önálló nyelvvé nyilvánította a montenegróit a washingtoni székhelyű Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) – számolt be róla az al-Dzsazíra televízió balkáni irodája.

 

A montenegróiak számára 2006 után vált fontossá, hogy önállóvá nyilvánítsák a nyelvüket, akkor szakadt el ugyanis az ország Szerbiától, és vált függetlenné. 2009-ben kiadták az első montenegrói helyesírási szótárt, amellyel egyben két új betűt is bevezettek, ezzel is jelezve, hogy különálló nyelvről van szó.

 

A montenegrói nyelvet a kis balkáni országban évtizedek óta önálló nyelvként kezelik, ám eddig nem került be a nyelvek, a nyelvcsoportok és a nyelvcsaládok elnevezését és különböző szempontok szerinti meghatározását összefoglaló standardba.

 

A szervezet tanácsadó bizottsága, amelynek a központja a Kongresszusi Könyvtárban van, egyben azt is megállapította, hogy a montenegrói nyelv nem a szerb nyelv egyik változata vagy nyelvjárása. A szerb és a montenegrói valóban sokban hasonlít egymásra, ám vannak eltérések, főleg a kiejtésben.

 

A montenegrói nyelv hivatalos rövidítése ezentúl a CNR lesz, ami nem a nemzetközi megnevezésre, hanem az eredeti nyelvű – crnogorski – nyelvelnevezésre utal.

 

Júliusban ugyanez a testület azért utasította el, hogy önálló nyelvvé nyilvánítsa a montenegróit, mert a kérelmező akkor nem tudott elég bizonyítékot felmutatni arra, hogy nem a szerb nyelv egy változatáról van szó. A korábbi standardban a montenegróit a szerb nyelv variációjának tekintették.