Mellékhatástól mentes fájdalomcsillapítón dolgoznak a PTE tudósai

Technológia - szerző: HH

Az arizonabeli St. Joseph’s Hospital and Medical Center munkatársa, Andrej Romanovsky professzor által vezetett kutatócsoport a Pécsi Tudományegyetem kutatóival közösen egy olyan, vadonatúj fájdalomcsillapító feltalálása felé tettek komoly lépéseket, amely minden mellékhatástól mentes lenne. 

 

 

A fájdalom kialakulásában szerepet játszó folyamatok felderítése és a fájdalom csillapításának lehetőségei jelenleg is széleskörű kutatások tárgyát képezik. A fájdalomérzékelés egyik legfontosabb kiindulási pontja a fájdalom receptor (TRPV1), amely többféle módon aktiválható, ingerei közé tartozik a paprika csípős molekulája, a kapszaicin, a magas hőmérséklet és a savi hatások. A csatorna aktivációja fájdalomérzetet okoz, gátlása számos kísérleti modellben bizonyítottan képes a fájdalmat csillapítani, ennek köszönhetően a TRPV1 fontos gyógyszertani célponttá vált.

 

Számos világvezető gyógyszercég kezdett kifejleszteni TRPV1 csatornát gátló anyagokat. A fejlesztéseket azonban erősen hátráltatta, hogy több TRPV1 antagonista esetében fény derült a testhőmérsékletet befolyásoló mellékhatásra, amely hőemelkedés, láz, vagy kihűlés formájában nyilvánult meg.

 

A Prof. Andrej Romanovsky által vezetett kutatócsoport két világszinten ismert gyógyszercéggel – az AbbVie és Amgen-nel -, valamint a Pécsi Tudományegyetemmel – épp ennek a mellékhatásnak a kiküszöbölését tűzte ki céljául.

 

A tudományos kutatókból és gyógyszerfejlesztőkből álló nemzetközi csoport a világon elsőként mutatta ki, hogy a különböző testhőmérsékleti mellékhatások hátterében ugyanaz az élettani folyamat áll, így ha az erre a folyamatra való hatást csillapítani tudják, akkor az adott gyógyszer nem fogja befolyásolni a testhőmérsékletet.

 

Dr. Garami András, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzlációs Medicina Intézet egyetemi docense, és a Termofiziológia Kutatócsoport vezetője, elsők között csatlakozott ezekhez a kutatásokhoz, a pécsi egyetemről Prof. Pintér Erika a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetből valamint Pákai Eszter a Termofiziológia Kutatócsoport részéről szintén részt vettek a különleges felfedezésben.