Ha külföldre megy, tudnia kell, hol kötelező hólánc és téli gumi

Életmód - szerző: HH

A Magyarországgal szomszédos, illetve néhány uniós országban bizony kötelező a téli gumi, illetve a hólánc használata – hívja fel a figyelmet a Dél-dunántúli Közlekedési Központ.

 

Horvátországban télies, jeges útviszonyok esetén legalább a hajtott tengelyen kötelező téli, vagy a négy évszakos abroncs használata. Jeges útviszonyok, vagy 5 centiméternél nagyobb hó esetén az autóban hóláncot kell tartani.

 

Szlovéniában november 15. és március 15. között kötelező a téli gumi használata, amelyből azonban elég kettő. Amennyiben az úttestet 5 centiméternél nagyobb hó borítja, a hólánc is kötelező, amit a határon ellenőrizhetnek.

 

Ausztriában november 1. és április 15. között személygépkocsik és a 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb teherautók esetén kötelező, hogy minden keréken legalább 4 milliméter profilmélységű téli gumi, illetve télies útviszonyok között a meghajtott tengelyre hólánc kerüljön. Utóbbi felszerelése csak akkor megengedett, ha az úttestet összefüggő hó-, illetve jégréteg borítja.

 

Szlovákiában teherautókra és autóbuszokra november 15. és március 31. között legalább a hajtott tengelyekre kötelező téli gumit szerelmi. Személygépkocsiknál a téli gumi használata nincs dátumhoz kötve, de amennyiben az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor minden keréken kötelező legalább 3 milliméter profilmélységű téli gumi használata.

 

Romániában november 1. és március 31. között kötelező a téli gumi használata. Szerbiában november 1. és április 1. között akkor kötelező a téli gumi-, illetve a hólánc használata, ha az időjárási viszonyok indokolják.

 

Németországban nincs kötelező előírás, viszont aki havas-jeges úton nyári gumival közlekedik, és a forgalmat akadályozza – elakad a havas, jeges úton -, pénzbírsággal büntethetik. A hólánc használatát táblákkal szabályozzák. Olaszországban a sípályákra vezető utakon köztelező a téli gumik és a hólánc, az Aosta-völgyben pedig október 15. és április 15. között a téli gumi használata.