Túl jól sikerült a szimulált kényszerleszállás – nyomoz a rendőrség

Baranya - szerző: HH

Szimulált motorleállást miatti kényszerleszállást gyakorolta egy tanulóval az az 56 éves szegedi pilóta, aki ellen nyomozást indított a rendőrség egy októberi, pogányi kényszerleszállás miatt.

 

A gép több mint háromszáz méter csúszott a kifutón. A kár 5 millió forint. fotó: rendőrség

 

Mint arról korábban beszámoltunk, októberben egy Cessna nem tudta kiengedni futóművét, ezért a pilóta a hasára tette le a gépet. A manőver közben nem sérült meg senki.

 

Az oktató ellen légi közlekedés veszélyeztetése vétség miatt nyomozott a Pécsi Rendőrkapitányság egy 56 éves szegedi férfi ellen. A gyanú szerint a férfi egy Cessna C-310 típusú repülőgéppel oktatott október 6-án 14 óra körül a Pécs-Pogány repülőtéren, amely során a szimulált motorhibával történő leszállást gyakorolta tanulójával. Az oktató leszállás közben a repülőgép futóművének kiengedését nem ellenőrizte vissza, ezért a gép hason landolt a kifutópályán – közölte a rendőrség.

 

A férfi gyanúsítotti kihallgatásán elmondta, hogy látta, amikor a tanulója kezével lehúzta a futóművet kiengedő kart, azonban azt nem ellenőrizte le, hogy a visszajelző lámpák kigyulladtak-e. A landolás során személyi sérülés nem történt, azonban a repülőgépben körülbelül 5 millió forint kár keletkezett. A gyanúsított ügyében folytatott nyomozást a rendőrség a napokban befejezte, és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek.