Kulisszák mögött: így készültek fel a távolsági buszok a kemény télre

Baranya - szerző: HH

A fagyos, havas, szélsőséges időjárási viszonyok közepette a Dél-dunántúli Közlekedési Központ (DDKK) minden lehetséges módon gondoskodott és gondoskodik arról, hogy Baranya megyében is eleget tegyen szolgáltatási kötelezettségének, az utasok biztonságos utaztatásának, kiszolgálásának – közölte lapunkkal a társaság.

 

A DDKK Baranya Megyei Szolgáltatási Központnál a meteorológia előrejelzések alapján prognosztizált időjárási körülményekre tekintettel – csakúgy, mint Somogy és Tolna megyében – február 24-től, szombattól megerősített ügyeletet, illetve készenlétet rendeltek el, mind a karbantartók, mind a felelős vezetők részére. A bővített műszaki szolgálat során 10 szakember dolgozott az autóbuszok zavartalan kiszolgálásáért, a lefagyások, a hideg okozta hibák elhárításáért.

 

A járműfenntartási üzem két darus, síkosság- és fagymentesítő anyagokkal is felszerelt műszaki autómentője – így az idén forgalomba állított háromtengelyes IVECO –, valamint szervizautója az elmúlt napokban szinte folyamatosan dolgozott, mentették, javították az autóbuszokat. Az öregebb autóbuszokat hűtőfolyadék ellenőrzésre rendelték be, azoknál pedig, amelyeknél az akkumulátor gyorsan lemerült, vagy nehezen indult, szintén megvizsgálták és szükség esetén cserélték azokat. A hétvégén feladattal nem rendelkező – nem közlekedő – autóbuszok esetében 15-20 perces járatás, melegítés történt, hogy elősegítsék a hajnali indulást. Az autóbusz-állomásokon parkoló autóbuszok esetében a forgalmi szolgálat gondoskodott az autóbuszok éjszakai, hajnali indításáról, járatásáról. Mivel előfordult, hogy az időjárás hőmérséklete -10 fok alá csökkent, az autóbuszok üzemanyagtartályaiba extra téli gázolajat is tankoltak.

 

Valamennyi autóbusz-állomáson gondoskodtak a nagy mennyiségű hó eltakarításáról, a közlekedő utak, peronok, járdák síkosság-mentesítéséről.

 

A társaság minden erőfeszítése ellenére előfordult, hogy a rendkívüli hideg, a behavazott utak ellenére járatok maradtak ki, kedden néhány településre – Erdőfő, Versend, Liptód – nem jutottak el az autóbuszok. A szolgáltatási központ autóbusz-állomásainak információs szolgálatai szinte percre pontos tájékoztatást adtak és adnak a járatok indulásáról, az esetleges késésekről, járatkimaradásokról.