Újságíró-gyilkosság: lemondott a szlovák belügyminiszter, Orbán csak sorosozik

Nagyvilág - szerző: HH

Bejelentette lemondását Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, döntését a kormány stabilitásának érdekében hozta meg. Okát a közelmúlt gyilkosságával magyarázta, amikor egy tényfeltáró újságírót és élettársát ölték meg Nagymácsédon.

 

Február végén feltételezhetően a munkájával összefüggésben gyilkolták meg Ján Kuciakot, azt a fiatal szlovák újságírót és élettársát, akiknek holttesteit a rendőrség nagymácsédi (Velká Maca) otthonukban találta meg. Az eset miatt több tízezres tömeg vonult pénteken a pozsonyi utcákra, követelve a kormány távozását is.

 

Andrej Kiska szlovák államfő is szorgalmazza a kormányátalakítást vagy egy előrehozott választást, mondván, ez a megoldás a gyilkosság miatt kialakult politikai választásra, melynek szálai a legfelsőbb körökig érnek.

 

Orbán megtolta a Soros kampányt

 

Orbán Viktor a szlovák belpolitikai válságot úgy értékelte, hogy Soros György és hálózata minden alkalmat megragadnak, hogy megbuktassák azokat a kormányokat, amelyek ellenállnak a bevándorlásnak. Mint mondta, ő jelekből olvas. Látni véli Soros György és szervezetei keze nyomát a szlovák eseményeken. Egy percig sincs kétsége afelől, hogy ez a hálózat mindent megtesz, hogy a bevándorlásnak ellenálló kormányokat megbuktassa – mondta a teljesen összefüggések nélküli tüntetésre mutatva.

 

A közlést az amerikai milliárdos mellett megannyi közéleti szereplő, méltóság és a szlovákiai magyarok számos egyesülete is elutasítja és felháborítónak tartja.