A Honvédelmi Minisztérium intézetének pályázatán indul Harkány

Helyi - szerző: HH

Pályázat útján újítaná fel az első világháborús sírokat a harkányi önkormányzat. A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet (HM-HIM) és Múzeum által kiírt támogatási felhívása legfeljebb 3,7 millió forintot biztosíthat a feladatra.

 

 

A temető bejáratától jobbra és balra található közel negyven első világháborús sír évek óta elhagyatottan áll, feliratuk megkopott, a kövek sarkai, szélei több helyen letörtek. Ha az újonnan felállított minisztériumok átalakítása után is rendelkezésre állnak majd a szükséges források és nyer az önerő igénye nélküli pályázat, a restaurált emlékműveket az önkormányzat vállalása szerint további három évig rendszeresen kell gondozni, karban tartani.

 

Kellő forrás áll a minisztérium rendelkezésére ahhoz, hogy a harkányi sírokat is gondozzák, így arra biztatták a városvezetést, hogy nyújtsanak be pályázatot – jelezte Baksai Tamás. A kérelem elkészítésére a Városgazdálkodási Zrt. pályázatíró csoportját ékérték fel, ismertette a polgármester azon a rendkívüli testületi ülésen, melyen a támogatási igény majdani benyújtásáról is döntöttek.

 

A HM-HIM pályázataival az elhanyagolt, forráshiány miatt nem megfelelően gondozott első világháborús hadisírok és emlékművek állagmegőrző karbantartását és felújítását tűzte ki célul, hogy ily módon is ébren tartsa az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet, ezáltal pedig hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló magyar és európai identitás erősítéséhez.