Ítélet: 25 évet kaptak a halálkamion szervezői

Belföldi hírek - szerző: HH

Első fokon 25-25 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék csütörtökön azt a négy embercsempészt, aki 71 illegális bevándorló halálát okozta az úgynevezett parndorfi halálkamion ügyében.

 

Az egyik vádlott az ítélethirdetés pillanatában. Fotó: Ujvári Sándor, MTI

 

Három éve egy holttestekkel teli, napok óta veszteglő kamiont találtak az osztrák A4-es autópályán Neusiedl és Parndorf között.

 

Az elsőrendű afgán és a három bolgár vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett embercsempészetben és bűnsegédként elkövetett emberölésben találták bűnösnek, ezért bűnszervezet tagjaként valamennyiüket 25 év fegyházra ítélték. Egyikük sem bocsátható feltételesen szabadlábra. A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértésben is bűnösnek mondták ki.

 

Az elsőrendű vádlottat véglegesen, a többieket 10-10 évre kiutasították Magyarországról, és vagyonelkobzást is kiszabtak velük szemben 94 millió, 8, 1 millió, illetve 300 ezer forint mértékben.

 

A vádirat 26 vádpontot, 33 esetben történt embercsempészet leírását tartalmazta, amelyek közül a 25. vádpont a parndorfi tragédia. A teljes büntetőpernek 14 vádlottja volt. Az ügyész kiemelte: a vádlottak nem hiába próbáltak jótevőként tündökölni, tettüket – mely a tragédiához vezetett – a pénz vezérelte.