Három baranyai fa is verseng az Év fája címért

Belföldi hírek - szerző: HH

Ma indult a szavazás és október 8-ig várják a voksokat az Év fájára, amelyet ebben az évben 12 döntős közül választhatnak ki online a szavazók.

 

Az Év fája versenybe idén 35 jelölés érkezett, amelyekből tizenkettőt juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije.

 

Megyénkből a pécsi havi-hegyi mandulafa, a szebényi nagy fa, és a mesebeli galagonya a pogányi Zsályaligetben is ringbe száll a címért (SZERK.). A közönség még a ceglédberceli falu fája, a kimlei hárs, a Mária utcai mesefa, a Rómain álló fák, a Nagykovácsi templomkert odvas hársfája, a kamuti tudás fája, a zalai dombokat vigyázó pacsai öreg hárs, a zuglói mezős fák és a békéscsabai égigérő gerlai vackor közül is választhat az Év fája online szavazáson.

 

Azok a fák, amelyeknek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, a zsűri döntése alapján elnyerhetik a Hős fa címet, valamint különdíjat kap az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. A végeredményt november elején teszik közzé.

 

A kilencedik alkalommal megszervezett versengés célja a fák és a közösségek közötti kapcsolat erősítése. A magyar verseny győztese részt vesz a jövő évi európai vetélkedőben is.