Kulturális maratonnal emlékeznek a hősökre Szigetváron

Baranya - szerző: HH

Több mint 24 órán át tartó kulturális maratonnal emlékeznek meg Szigetváron Zrínyi Miklósról és a szigetvári hősökről. A program augusztus 24-én, pénteken délután 6 órakor kezdődik Szigetváron és szombaton este ágyúszóval ér véget.

 

Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: 1566. szeptember 7-én Szigetvárnál Zrínyi Miklós és maroknyira fogyott védőserege megállította Szulejmán szultán több mint húszszoros túlerőben levő hódító seregét, a ma élőknek kötelessége leróni kegyeletét és kifejezni háláját az életüket a keresztény Európáért feláldozó szigetvári hősöknek. A rendezvény kulturális üzenetén túl arra is felhívja a figyelmet, hogy a történelem ismétli önmagát, ma is határainkat védjük itt a végeken. Erre nemcsak emlékeznünk, hanem emlékeztetnünk is kell, a magyarokat és egész Európát is – fogalmazott.

 

Az 1566 perc Kegyeleti és Kulturális Zrínyi Maraton keretében 1566 percen keresztül emblematikus szigetvári helyszíneken nagymúltra visszatekintő kulturális csoportok, neves előadók lépnek fel. Az ünnepélyes megnyitó a Várban lesz, ahol a Tinódi Vegyeskar a Dzsámiban ad hangversenyt. Lesz éjszakai múzeumlátogatás, fáklyás felvonulás, virrasztás a Szent Rókus templomban, a Zrínyi Miklós fúvószenekar reggeli ébresztő zenéje a városban, felolvasás a Szigeti Veszedelemből.

 

A rendezvénnyel elindítanak egy olyan programsorozatot, melynek célja a hősök előtt való tisztelgés mellett Szigetvár turisztikai vonzerejének növelése. Olyan egyedi szigetvári jellegzetességgel bíró látványosságok megalkotása, melyekről mindenkinek Szigetvár jut eszébe.