A hetedik legforróbb nyarunk volt

Belföldi hírek - szerző: HH

Az 1901 óta jegyzett években ez volt a hetedik legforróbb nyár, amit az augusztusi aszály tesz emlékezetessé. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a sokéves átlagnál több mint 1,5 fokkal melegebb az elmúlt három hónap.

 

A júniusi havi középhőmérséklet 1,5 fokkal, a júliusi 0,7 fokkal, az augusztusi pedig 2,6 fokkal volt magasabb a sokéves átlagnál. Ezzel 2018 augusztusa a 4. legmelegebb 1901 óta. Az idei legmagasabb hőmérsékletét Budakalászon mérték: július 29-én és augusztus 9-én is 36,6 fokot.

 

Az országos tisztifőorvos háromszor rendelt el másodfokú hőségriasztást. Országos átlagban 75 nyári napot – amikor a maximum 25 fok felett alakult – regisztráltak. Ez 15 nappal több, mint a sokéves átlag.

 

Júniusban a sokéves átlaghoz képest 32 százalékkal több volt a csapadék. A júliusi mennyiség kissé maradt csak el az átlagostól, az ilyenkor szokásos mennyiség 92 százaléka hullott le. Az augusztus – az előzetes adatok alapján – meglehetősen száraz volt, a szokásos mennyiség 76 százaléka esett csak. A háromhavi csapadékmennyiség országos átlagban 202 milliméter körüli volt, ami a sokévi átlagnak megfelelő mennyiség.