Újra lehet háztartási gépek cseréjére pályázni

Belföldi hírek - szerző: HH

Háztartási nagygépek cseréjére nyílik lehetőség az újrainduló Otthon melege program keretében. Az új kiírással a kormány összesen kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a családok energiafelhasználásának csökkentéséhez.

 

A program célja, hogy a lakosság olyan hűtő, fagyasztó, valamint mosógép készülékeket szerezzen be, amelyek hozzájárulnak a rezsiszámlák csökkentéséhez. Az A+ kategóriában háztartásonként 20 ezer forintra, az A++-ban 40 ezer, az A+++ kategóriában pedig 45 ezer forint támogatásra lehet pályázni. Attól függően, hogy ezek közül milyen energiaosztályú berendezést választ egy család, évente akár 12-20 ezer forint megtakarítás is elérhető.

 

A programmal a kormány eddig több mint 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá, mintegy 30 milliárd forint támogatással. A korszerűsítéseknek évente 260-270 millió kilowattóra lakossági energia-megtakarítás köszönhető, amely nagyjából 95 ezer, átlagos méretű magyar háztartás éves elektromos energiafogyasztása – mondta.