Harkány nem a kultúra központja

Helyi - szerző: KT

Harkányban meglehetősen alacsony a kulturális érdeklődés – állapította meg Futó László Pál, a többdimenziós művek múzeumának alkotója.

 

A harkányi művész közelmúltban Pécsett nyitotta meg legújabb galériáját. A 40 milliós beruházás helyszínét több szempontot figyelembe vételével helyezte a megyeszékhelyre.

 

A Szent István utcai tárlat az év elejétől korlátolt felelősségű társaság cégformáját öltve üzemel. Az épület Futó László Pál tulajdona, a szomszédos, reményeit finoman szólva be nem váltott, környezetidegen és pusztulásnak indult faluház önkormányzati területen fekszik. Futó úr hajlandó lett volna 20 millió forintot fektetni a véleménye szerint szabálytalanul épített nádfedeles, tűzveszélyes házat hordozó terület megvásárlására, de szándékával ellentétben eddig erre nem nyílt lehetősége, de terveit továbbra is megvalósítaná – tájékoztatta lapunkat.

 

Mivel a tárlat helyigénye miatt az épület újabb szárnnyal való bővítése elengedhetetlen, részben kényszerűségből új helyszínt, a volt kulturális fővárost választotta. Rendkívül kevés harkányi látogatja a múzeumot – panaszkodott a tanár úr, majd hozzátette: a neves vendégművészek rendszeres kiállításaira a meghívott önkormányzati tisztviselők soha nem jönnek el. Egyedül Horváth Tamás volt vendége az ünnepélyes megnyitóknak.

 

A művész szívügye, hogy a múzeum Harkányban maradjon és a város hírnevét öregbítse. Ezt jelzi a pécsi tárlat címe is: Harkányi Város Többdimenziós Múzeumának Pécsre Kihelyezett Galériája.