A rugalmasan felhasználható katonák 50 éves korig lesznek behívhatóak egy honvédelmi vészhelyzetben

Belföldi hírek - szerző: HH

Szétválasztják a Honvéd Vezérkart és a Honvédelmi Minisztériumot – áll a honvédelmi miniszter Országgyűlés elé terjesztett beadványában.

 

Benkő Tibor január elsejétől hatályba lépő javaslata bevezeti a honvédelmi veszélyhelyzet fogalmát is. A hivatalos indoklás szerint az új típusú kihívások – itt minden bizonnyal a migrációs válságra gondol – szükségessé teszik az irányítás és a vezetés szétválasztását, a közigazgatási és a katonai feladatok markáns elkülönítését.

 

A javaslat lényege, hogy a miniszter csak irányítaná a Magyar Honvédséget, míg a parancsnoka a katonákat vezetné, a Magyar Honvédség felső szintű vezető szerveként létrejönne az önálló Magyar Honvédség Parancsnokság. A HM csupán központi államigazgatási szervként működne, és a miniszter irányítaná Magyar Honvédséget.

 

A javaslat többek között a hivatásos állományba való felvételt egyszerűsíti, és pontosítja a személyi állományá szabályozását is. Bevezetik a honvédelmi alkalmazott intézményét, a tartalékos állományt pedig kibővítenék a katonai iskolák hallgatóival is.

 

Mindemelett 50 évre növelik a behívhatósági korhatárt, amivel megközelítőleg 850 ezer emberrel növelnék a hadkötelezettség alapján hadra foghatók számát.

 

A honvédelmi veszélyhelyzet egy béke idejű, szélesebb körű, illetve az új típusú kihívásokhoz alkalmazkodó rugalmasabb felhatalmazást kíván biztosítani a kormány számára a válságok kezelésére való felkészülés, illetve az eszkaláció elleni fellépés hatékonyságának növelése érdekében – olvasható a honvédelmi miniszter javaslatában.