Baksai Tamás: a békesség viszi előre a közösséget

Helyi - szerző: BB

Számos hírt hallott a lakosság 2018-ban az önkormányzat által elnyert pályázatokról, fejlesztésekről. Azonban a hosszas bürokrácia miatt ezek megvalósítása csúszik. Évzáró beszélgetésünkben a küszöbön álló építkezéskezdésekről is kérdeztük a város polgármesterét.

 

Milyen volt a 2018-as év?

 

Ha röviden szeretnék válaszolni, akkor azt tudnám mondani, hogy nagyon kemény év áll mögöttünk, nagyon sok munkával. Ennek a munkának már látszanak az eredményei, de számos esetben a munka gyümölcse, a beruházások, fejlesztések napjainkban indulnak el, vagy éppen most is zajlanak.

 

Mire számíthatunk 2019-ben?

 

Nem lesz sokkal könnyebb, mint az idei vagy a megelőző évek. Az uniós fejlesztéseket próbáltuk elosztani időarányosan, hogy folyamatosak legyenek a beruházások a városban, de a pályázati bírálatok, az eredményhirdetések összetorlódtak, és szinte az összes döntés azonos időszakban jelent meg. Ez azt eredményezte, hogy minden elnyert pályázatunk munkafolyamata egy időben indult meg. Jelenleg tizennégy futó pályázata van az önkormányzatnak. Ezen kívül vannak olyanok, amiket elnyertünk, de még nem indult el a megvalósításuk.

 

Mit lehet tudni a fürdőberuházásról?

 

Harkány lényegi eleme a fürdő, ez hozza el a lakosoknak azt a fajta jólétet, amit elvárnak tőlünk. Nem hiába hívták sokáig Harkányfürdőnek a települést. Szerintem ez jól megfogalmazza a város alapértékét. A korábbi városvezetések nem fordítottak elég figyelmet a fürdőre, ezen próbáltunk javítani ebben a ciklusban.

 

Nem kevés politikai kapcsolatot mozgattunk meg azért, hogy a 2007-2013 közti uniós fejlesztési ciklusban elmaradt fejlesztéseket be tudjuk pótolni. Ebben a ciklusban nem kevés támogatást szereztünk a fürdő fejlesztéséhez. Ez egy nagy és embert próbáló feladat volt, mert mindenhol az jött vissza, hogy most nincs fürdőfejlesztésre forrás, amikor meg volt, akkor a város nem élt vele. Azt tudtuk tenni, hogy több csatornán elindítottuk a harkányi fürdő fejlesztésének terveit, és hírt adtunk céljainkról, elképzeléseinkről. Bebizonyítottuk, hogy a mostani ciklus testülete a hivatallal, fürdővezetéssel kiegészülve eltökélt a fejlesztés mellett. Mindehhez megteremtettük a stabilgazdasági működést az önkormányzatnál és a fürdőnél is. Így láthatták a döntéshozók, hogy nem feneketlen kútba kerülnek a megítélt források. Most elmondhatjuk, hogy közel kétmilliárd forintot sikerült elnyernünk a fürdő fejlesztésére. A fürdő reorganizációja megtörtént, mára annyi tartalékot képzett, hogy egy összegben képes lenne visszafizetni az összes hitelét. Ez alapján akár hitelből is lehetne fejleszteni. Mi azonban azt szeretnénk, hogy minél nagyobb politikai támogatást érjünk el a kormánynál, így elérve azt, hogy a most elindított folyamatok itt ne álljanak meg, s további fürdőfejlesztésben reménykedünk.

 

Melyik elnyert pályázatra, pályázatokra büszke?

 

Röviden? Mindegyikre. Azonban ha valamiféle rangsort szeretnék felállítani, akkor a fürdőre fordítható elnyert forrásokat és a fürdőfejlesztést tenném az első helyre. A városban építkezés folyik, a fürdőberuházás keretében július közepén elindult a II. épület rekonstrukciója. Egy újabb kormányhatározat alapján változott a támogatási összeg és a megvalósítási időpont. Jövő év február 7-én elkezdődik a terület műszaki átadása, majd ezt követően történik meg az épület üzembe helyezése. A másik nagy építkezés a Zsigmondy sétányon lesz. Ez jóval összetettebb beruházás annál, mint ahogy kívülről szemlélve látszik. Egész pontosan tizenegy tervezői szakágnak kellett terveket készítenie erre a területre, ez nagyban lelassította a folyamatot. A következő lassító tényező a közbeszerzési kiírás volt. Örömmel jelenthetem, hogy ha minden jól megy, akkor január közepén eredményt tudunk hirdetni, így kezdődhet a beruházás. A megvalósításra nyolc hónap áll rendelkezésére a győztes kivitelezőnek. Az átadási folyamatok végén pedig úgy tervezzük, hogy decemberre használatba vehetjük a Zsigmondy sétányt.

 

Építkezés veszi kezdetét az Kossuth és Ady utca kereszteződésében, ahol körforgalom épül. Ennél a pályázatnál a Közútkezelő a fő megvalósító, s jelezték, hogy a kiírt közbeszerzés csúszása miatt csak a tavaszi időszakban tudnak nekiállni a munkának. Itt is alacsonyan lettek számítva a költségek, így a városnak többet kell áldoznia majd erre, de meg tudjuk valósítani saját forrásból a költségek pótlását. Mintegy nyolcmillió forinttal támogatja az önkormányzat ezt a munkát. Jövőre elindul a piac őstermelői szakaszának fejlesztése is. Lezárult a Kossuth utcai torzó épület jogi vitája is. Itt is megindulhat az értékesítési folyamat, s ha az sikeres lesz, akkor végre-valahára befejeződhet az épület megvalósítása. Az ipari park fejlesztése is elindul, így itt is gépekkel találkoznak majd a lakosok.

 

Ezekre mind büszkék lehetnek a harkányiak, csakúgy, ahogy a már megvalósított és befejezett fejlesztésekre is. Csúszdapark épült a strandon, a Lepke medence és a környezet is megújult. A művelődési ház és a sportcsarnok is komoly korszerűsítésen esett át, ahogy az egészségház is. Megnyílt a bölcsőde, egyszóval van mire büszkének lennünk.

 

Az önkormányzat működését a költségvetése határozza meg. Hogyan zárják a 2018-as évet, illetve mik a 2019-es sarokszámok? A költségvetés csak számokat takar, de a mögötte lévő megvalósulás sokkal fontosabb. A 2018-as év jól sikerült, a beruházásaink mennek, minden olyanra jutott, amit beterveztünk. Két nagyobb csalódásunk van. Az egyik a sok energiát elnyelő szilárd hegyi út megépítésének tervezete, előkészülete. A pályázati forrás is rendelkezésre állhat, és örömteli, hogy több mint 150 birtoktulajdonossal sikerült megegyeznünk. Azonban – jó magyar szokás szerint – akadt három-négy, akik nem voltak hajlandóak aláírni a nyomvonal megépítéséhez szükséges iratokat.

 

Itt egy teleksarok, ott egy útban lévő villanyoszlop áthelyezése, s hasonló, nem nagy horderejű kérdésekben kellett volna egyezségre jutnunk, azonban nem sikerült. A másik az szinte a legelső pályázatunk, a muslinca sor újjászületése. Megtörtént a városképet elcsúfító omladozó épületegység elbontása. Elkészültek az építési tervek. Benyújtottuk a pályázatunkat, s a mai napig lóg a levegőben. Nem kapunk információt azzal kapcsolatban, hogy nyertünk, vagy sem. Nem utasították el, de pozitív döntésről sem érkezett hivatalos tájékoztatás. Így a megújuló Zsigmondy sétány mellett nem tudunk előrelépni a fürdő főbejáratának is számító utcaképpel.

 

A költségvetésben a kiadások mellett a bevételek is fontosak. Hogyan alakult a 2018-as év?

 

Azt lehet mondani, hogy az adófizetési trendek megfordultak az elmúlt évekhez képest. Évek óta fokozatosan nő a vendégéjszakák száma, így az ebből keletkező idegenforgalmi adó is. Üröm az örömben, hogy az idegenforgalmi adóhoz rendelt állami támogatást lecsökkentették, így hiába emelkedik a befizetett adó, mégis csökken ez a szám a költségvetésben. Azonban az adófizetés tekintetében elmondható, hogy október 30-ra minden befizetendő adó befolyt az önkormányzatnak. Erre korábban nem volt példa. Mindenképpen köszönet illeti az adóteherrel rendelkező harkányiakat. Rendre beért minden, és ez tette lehetővé, hogy ennyi projektben tudtunk gondolkodni és elindítani a pályázatokat. Nem azért kell aggódnunk, hogy mikorra fizetik be az elmaradásokat, hanem előre tudtunk tekinteni. Nagyon jól alakulnak a számok. Nőtt a vendégéjszakák száma, a strand vendégeinek száma, a parkoló autók száma. Ez a folyamatos növekedési hajlam, illetve a pontos adófizetés arra ösztönöz bennünket, hogy ahol tudunk, ott kedvezzünk is a helyi lakosoknak. Az év utolsó testületi ülésén fogjuk megtárgyalni az a parkolódíj-kedvezményt, amivel a helyieknek szeretnénk meghálálni a bizalmat. Úgy gondolom, ebben a testület egyhangúan fog dönteni. A városvezetés nemcsak pályázatokról és adókról szól, hanem gyakran ennél jóval lényegibb kérdésekről.

 

Milyen szociális programja van az önkormányzatnak?

 

A vendégeken túl a lakosságra is igyekszünk odafigyelni. Kiemelkedő rendezvénye volt az önkormányzatnak az Idősek Napja. Az elmúlt évek legnagyobb lélekszámú effajta rendezvénye volt. De mondhatnám a Nőnapot, ahol szintén sokan jelentek meg. A nyugdíjasklub is folyamatosan működik, ahogy több civil kezdeményezés kapott – jogi értelemben is szervezett keretek közt – önkormányzati támogatást. A művelődési ház szerepvállalásával ugyanis megalakult az a helyi kezdeményezéseket segítő civilszervezet, ami lehetővé teszi a néptánccsoport, a nyugdíjasklub, az énekkar hatékony támogatását.

 

Karácsony közeledtével pedig a segítségre szorulókat tűzifával támogatjuk. Idén 98 köbmétert kaptunk, amit a napokban kezdenek kiosztani a városgazdálkodás munkatársai. Az idei esztendőben is nagy számban jelentek meg a városban a mikulások, a kisgyermekek örömére. Szintén a gyerekek örömére, idén az adventi időszakban egy új kezdeményezéssel sikerült színesítenünk a karácsonyvárást: üzembe állt a korcsolyapálya. A visszajelzések azt mutatják, hogy nagyon sok harkányi fiatal és idősebb próbálja ki ezt a sportot. Karácsony közeledtével pedig az önkormányzat eljuttatja az idősebbeknek azt az ajándékcsomagot, amivel szeretnénk jelezni feléjük, hogy gondolunk rájuk és megköszönjük munkásságukat. Az év során az idősek mellett igyekeztünk a fiataljainkra is figyelmet fordítani. Idén először kaptak elismerést a helyi iskola diákjai közül azok a harkányi fiatalok, akik tanulmányaikban, sportteljesítményükben példaként szolgálhatnak társaik számára.

 

Közeledik az év legszebb ünnepe. Hogyan készül rá?

 

Az idei év különösen szép ajándékkal lepett meg bennünket, hisz megszületett a második gyermekünk. Így a karácsonyvárás és az ünnepi időszak a gyermekeimről fog szólni. Karácsony közeledtével békességet kívánok mindenki szívébe. Ez viszi előre a várost és a közös ügyeinket, a közösséget. Nem a feszültségkeltés. A jövő évre pedig kérem a lakosság nagy-nagy türelmét, mert indulnak a beruházások és az építkezések.