Baksai Tamás: négy év munka gyümölcsét élvezhetjük idén

Helyi - szerző: HH

A harkányi önkormányzat összesen több mint 4,8 milliárd forintból gazdálkodik 2019-ben – derül ki a város nemrég elfogadott költségvetéséből. A képviselő-testület legutóbbi ülésén egyhangúlag fogadta el a tervezetet, melynek jelentős részét pályázati források teszik ki, melyből a működési bevételek és kiadások valamivel több, mint egymilliárd forintot jelentenek.

 

Az idei költségvetés pályázatokon kívül is feltűnően sok fejlesztést tartalmaz, melyről Baksai Tamást, Harkány polgármesterét kérdeztük.

 

Ez lesz az év, amikor a korábbi esztendőkre nem jellemző módon jóval több lesz a fejlesztés, beruházás, felújítás a városban – mondta Baksai Tamás. A polgármester leszögezte: mindez nem azért, mert választási év van, hanem mert a tervezési szisztéma és a költségvetési struktúra mostanra érett be és hozta meg az eredményeket. Nem szabad elfelejteni, hogy amikor átvettük az önkormányzat vezetését, 60 millió forint sem volt a kasszában, miközben 307 millió forintra kellett kötelezettséget vállalni.

 

Az önkormányzat nagyon jól teljesítette az előző évet, és a 2014 októberében elindult önkormányzati ciklus óta nincs Harkánynak hitele – szögezte le a város első embere, emlékeztetve: amikor 2014-ben megkezdték a város vezetését, volt egy 160 millió forintos folyószámlahitel is, ami az első év végével ki lett fizetve és fel lett mondva, azóta nincs a harkányi önkormányzatnak hitele.

 

A pénztartalékok – mint ahogy az idei költségvetés is mutatja – szépen alakultak, ugyanis az önkormányzati bevételek a tervek szerint növekedtek és időre befolytak. Nem kellett az adócsoportnak közelharcot vívni a befizetésekért, a harkányi polgárok és vállalkozások nagyon fegyelmezetten befizették az adókat. Ennek köszönhetően komoly kedvezményeket tudtunk tenni: a korábbi években a legkritikusabb adónem, a telekadó mérséklése került, és fenn tudjuk tartani az építményadó korábbi kedvezményeit az üdülőtelepen – jelezte Baksai Tamás.

 

A várakozásokat felülmúlva alakultak a parkolási bevételek is, aminek köszönhetően a helyiek bérletének költségét annak minden vonzatával egyetemben magára tudta vállalni az önkormányzat.

 

Mindez azt eredményezte, hogy a 2019-es évre egy nagyon sok beruházással és felújítással járó, biztonságos, jól tervezett költségvetést tudott a képviselő testület elfogadni. Az idei esztendő lesz az, amikor az előző évek költségvetéseinek valamennyi ésszerűsítése meghozza gyümölcsét, és végre a város polgárai is élvezni fogják annak a négy éves munkának eredményét, amit a testület végzett.

 

Baksai Tamás kitért rá: a fürdő korábban is már csak tartalékként képzett, ám az elmúlt esztendőkben kihasználatlan folyószámlahitelére mutatva a polgármester jelezte, az idei évben meg is szüntették a 15 éve meglévő számlát.

 

A fejlesztések éve lesz

 

A fejlesztéseket és a különböző beruházásokat ketté kell választani – részletezte Harkány polgármestere. Az egyik oldalról a pályázatokhoz kapcsolódó felújítások vagy beruházások vannak jelen. Ide tartozik az éppen zajló fürdőfejlesztés, melynek a legvégén járunk és a műszaki átadás-átvétel, a hibajavítások folyamata zajlik épp, és reményeink szerint a nyári nyitásra a felújított épület is használatbavételi engedéllyel fog rendelkezni.

 

A következő lépés a Zsigmondy sétány felújítása, a Zöld város program. Két nagy projekt is kezdődik hamarosan, a piac felújítása és a gépállomás területén kialakításra kerülő ipari park.

 

A beruházások kapcsán két komoly tételt kell megemlíteni, az egyik a 2019. évi önerőből megvalósítható felújítások, amire 137,269 millió forintot fordíthatunk, az összes felújításra pedig közel félmilliárd forint áll rendelkezésre.

 

A befektetett pénzügyi eszközök 2,478 milliárd forintot tesznek ki a költségvetésben, amiben beszédes a 70 millió forintból megvalósított saját fejlesztések összege, amit önerőből, például a befizetett adóból fogunk elvégezni. Ezek között nagyon sok olyan dolog van, ami az elmúlt időszakban nem valósult meg, így hiánypótló felújítások lesznek.

 

A járdák, árkok, utak javítására idén 15 millió forintot fordít Harkány – összegezte Baksai Tamás. Mint kitért rá, két nagyobb projekt valósul meg összesen 19 millió forintból: a Kresz-park felújítása és az iskola udvarában megtörténő játszótér fejlesztés a tankerület részvételével.

 

Az iskola környéki munkálatokra mutatva a város polgármestere kitért rá, a külső határában húzódó vizesárok befedésre kerül, és a közlekedési hatóság engedélye alapján parkolóhelyek is kialakításra kerülhetnek rajta.

 

A művelődési ház mögött már a korábbi ciklusban is elindult egy közpark fejlesztése – emlékeztetett Baksai Tamás, hozzátéve, ezt a játszótérnek kialakított területet most tovább fogják fejleszteni.

 

Megújul a temető környezete is, új kerítés és kapu mellett parkolóterületeket alakítanak ki, valamint felújításra kerül a ravatalozó, és előkészítésre kerül az oda vezető kerékpárút – mivel a tervezés és engedélyezés nagyon hosszadalmas folyamat, ez utóbbi már csak jövőre készül el.

 

A hivatal létszámát tekintve a polgármester jelezte, az elmúlt évihez hasonló létszámmal és felépítéssel terveznek működni, egyedül a pályázatokkal kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentése, elosztása érdekében jöhet szóba egy fő létszámbővítés.

 

Változatlan feladatokat lát el a Városgazdálkodási Zrt. is, mely számára az átadott, elmúlt éveknél valamivel több 170,4 millió forint a bérek kötelező emelése mellett az üzemanyagárak emelése miatt is indokolt, de a kifutóban lévő közmunkaprogramok nyomán szerződést kötő munkatársak miatt is komoly bérköltséggel számolnak.

 

A tervek szerint a volt gépállomás helyére költöző Városgazdálkodás egyetlen telephellyel fog üzemelni – mondta Baksai Tamás. Itt a tervek már készen vannak, az engedélyekre várunk – tette hozzá, megjelölve, hogy a projekt alap beruházási szakasza a következő polgármesteri ciklusra nyúlik át.

 

Az elképzelések szerint a fürdő telkén lévő és a Dankó Pista utcai telephely kiürítésre kerül, ez utóbbi esetében már célként jelölték meg, hogy nyárig el is végzik. A nyári óvodai szünet alatt az épületeket elbontják, a műszaki csoport pedig azt a feladatot kapta, hogy az utca teljes szélesítésével a területet parkolóvá alakítását őszig tervezzék, terveztessék meg.

 

Elhárultak a jogi akadályok, gazdáját keresi a torzó

 

Minden jogvita lezárásra került a belvárosi torzóval kapcsolatba – ismertette Baksai Tamás a Kossuth Lajos utcai félkész épület ügyét, mely közel egy évtizeden át az önkormányzat örökölt jogi patthelyzete miatt érintetlenül állt. Hozzátette: mindkét kapcsolódó cég esetében a harkányi önkormányzat számára kedvezően zárultak a bírósági perek.