A viszkis is Harkányban köszöntötte a tavaszt

Helyi - szerző: HH

Ugyan arra a cirkuszra építve adja el agyagedényeit, melyet huszonegynéhány évvel ezelőtti bűncselekmény-sorozata köré épített a média, látványosságként és marketingelemként mégis szeretne némi méltóságot találni a népszerűségben.

 

 

A szombati terehegyi falunap egyik sátrában méretes molinó előtt ücsörgött Ambrus Attila, a kilencvenes évek bankrablója, aki A viszkis néven híresült el. Mint mondta, jól esik neki, ha megkérik egy-egy fotóra, ám nem állatkertben van, hogy látványosságként kezeljék.

 

Nyilvánosság ide vagy oda, jelenleg épp abból él, hogy a kopó kultusza köré épített arcával reklámozva árulja agyagedényeit – melyek vitathatatlanul szépek. A vele szóba keveredő vásárló – vagy épp csak nézelődő – sem csalódik, igazán kedélyes, kommunikatív alak, bár a mai fiatalok számára már jóformán ismeretlen történetről több új bőrt nem igazán lehet lehúzni. Jelenleg abból él, amit a börtönben tanult – és amit személye mögé épített a korabeli bűnügyi bulvár.

 

A viszkishez 1993 és 1999 között 30 rablást kötnek, melyek közül hármat vizsgálati fogságból megszökve fegyveresen, túszt is ejtve követhetett el. Célpontjai leginkább postahivatalok, bankfiókok és utazási irodák voltak. A többnyire társsal elkövetett bűncselekménysorozat mögött hamar összefüggést talált a rendőrség. A korábban jégkorongozó Ambrus Attila arról vált híressé, hogy rablásainak közelében balhé után állítólag ivott egyet. Az összesen közel 200 milliót hozó rablássorozat végén 1999-es elfogását végül a rendőröknek idő előtt megnyíló társa tette lehetővé. A 2012-ig tartó börtönévei alatt leérettségizett, kommunikációt és keramikusnak tanult. Kálváriájáról egy film is készült, melyet 2017-ben mutattak be.