Kiállítják az M6 építésekor talált hétezer éves leletet

Baranya - szerző: HH

Kiállítják az M6-os autópálya építése során előkerült hétezer éves leleteket a pécsi Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumában.

 

Az M6-M60-as gyorsforgalmi út építését megelőző feltárása alkalmával több száz régészeti objektumot és több tízezer leletet tártak fel az időszámításunk előtti 7-6. évezredből, amikor a Balkán-félszigeten és a Kárpát-medencében a vadászó-halászó-gyűjtögető életmód mellett megjelent az állattenyésztés és földművelés, jelentősen megávlotoztt az emberek életmódja.

 

Az egyebek mellett Véménd, Tengelic és Szajk térségében is feltárt, folyamatosan lakott újkőkori települések leletanyagát a helyi múzeumok gyűjteményeiben őrzik, az eddigi tudományos vizsgálatok eredményeit számos, magyar és idegen nyelvű szaklapban publikálták már. Habár az elmúlt évtizedben előkerült tárgyak egy része több kisebb kiállításon is szerepelt már, részletesebb tudományos kontextusukat, amely rávilágít valódi jelentőségükre, a nagyközönség mindeddig nem ismerhette meg – közölte a múzeum. A május 9-én nyíló tárlat 2020 júniusáig lesz látogatható.