A szíriai hadsereg elfogadta a tűzszünetet

Nagyvilág - szerző: KT

Fotó: Ahmed Jadallah, Reuters

A szíriai fegyveres erők elfogadták a tűzszünetet a muzulmán áldozati ünnep idejére, péntek reggeltől hétfőig – jelentették be egy hivatalos nyilatkozatban október 25-én, csütörtökön Damaszkuszban.

Az aid al-adha alkalmából a szíriai fegyveres erők parancsnoksága leállítja a katonai műveleteket a köztársaság területén. A hadsereg ugyanakkor fenntartja a jogot a visszavágásra, ha „a terroristák” megtámadják, vagy ha megpróbálják kihasználni a fegyvernyugvást a pozícióik javítására, erősítés bevonására vagy lőszer beszerzésére, és akkor is, ha a szomszédos országok átengedik határukon a terroristákat – hangzik a közlemény.

A tűzszünetet Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja kezdeményezte, az ENSZ BT a támogatásáról biztosította, és felszólította a térségbeli országokat, valamint a nemzetközi feleket, hogy vessék latba befolyásukat a béke megteremtése érdekében. A közvetítő szerint az általa megkeresett harcoló csoportok többsége fenntartásokkal, de elfogadta a kezdeményezést. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ideológiáját követő al-Nuszra iszlamista szervezet viszont elutasította a tűzszünetet.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága bejelentette csütörtökön, hogy partnereivel együtt készen áll Szíriába küldeni több ezer segélycsomagot az eddig gyakorlatilag elérhetetlen helyeken élő, szűkölködő családoknak, ha a négynaposra tervezett tűzszünet tényleg megvalósul.

A hadszíntérről saját sikerüket jelentették a lázadók. Azt állítják, hogy Aleppóban elfoglaltak két északi kerületet, amely eddig a kormánycsapatok és a kurd milícia kezén volt. Aleppóban, az ország második legfontosabb városában július vége óta folyik a küzdelem, de patthelyzet alakult ki; a felek beássák magukat, és főként orvlövészekkel akadályozzák a másik oldal harcosainak mozgását.

Moszkvában, Washingtonban és az ENSZ székhelyén egyaránt üdvözölték, hogy a szíriai fegyveres erők elfogadták a tűzszünetet a muzulmán áldozati ünnep idejére.

Az a tény, hogy a „hivatalos Damaszkusz” beleegyezett a tűzszünetbe, megnyithatja az utat a szíriai válság átfogó párbeszéd útján való, politikai rendezése előtt – hangoztatta Moszkvában Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő. Az amerikai diplomácia óvatosan fogalmazott. Victoria Nuland külügyi szóvivő szerint Washington reméli és elvárja, hogy a felek – kezdve magával a szíriai kormánnyal – ne csak beszéljenek a tűzszünetről, hanem tegyenek is annak tiszteletben tartása érdekében.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár üdvözölte a tervezett tűzszünetet, nagy jelentőségűnek nevezve, hogy mind a szíriai kormány, mind az ellenzéki fegyveres csoportok csatlakoznak a kezdeményezéshez.

(MTI)