Nagy kapacitású vágóhíd épül Mohácson

Baranya - szerző: Kacsúr Tamás

Egy 13-15 milliárd forintos zöldmezős beruházásként jön létre Mohács térségében az nagy kapacitású vágóhíd, amelynek egyik befektetője Csányi Sándor. Az OTP elnök-vezérigazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a vágóhíd éves kapacitása egymillió sertés lenne egy műszakban.

A bankvezető közölte: a döntést a vágóhíd megépítéséről meghozták, a létesítmény területét már megvásárolták, jelenleg a tervezés folyik. A vágóhíd-beruházásban részt vesz a Pick Szeged, valamint még egy magyar befektető, akit az elnök-vezérigazgató felhatalmazás híján nem nevezett meg.

A vágóhíd felépítése csökkentené a Pick Szegednél az élősertés-szállítás költségeit, mivel közel fekszik majd az integrált alapanyag-előállításban részt vevő termelőkhöz. Jelentős sertéstenyésztés folyik például a mohácsi térséghez közel található Bólyon, de már tárgyaltak nagy horvát sertéstenyésztőkkel is, akik szintén ott vágatnák le a sertéseket. Úgy tűnik lehetséges a határokon átnyúló együttműködés – jegyezte meg Csányi Sándor.

A bankvezető tájékoztatása szerint fejleszteni kívánják Bólyban is az állattartást, például egy kantelep létesítésével. Emellett gyarapítani kívánják a több száz integrált termelő számát – tette hozzá. Csányi Sándor hangsúlyozta, hogy a magyar sertésszektor kifehérítésével, a feketevágások visszaszorításával, például az áfa- és az egészségügyi előírások kikerülésével folytatott állattenyésztés és élelmiszer-előállítás csökkenni fog, és reményét fejezte ki, hogy a felépülő vágóhídon a második műszakra is szükség lesz.