2018-ig legalább 30 megás internetet tesznek minden háztartásba

Technológia - szerző: HH

Elkezdte a hazai elektronikus hírközlési hálózatok felmérését az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. – tájékoztatta a Világgazdaságot Kis Gergely, a társaság partnere. A felmérés a szélessávú fejlesztések megalapozásához szükséges.

 

Míg Harkány túlnyomó részén az 5 Mbit/s sebességet is nehezen éri el az internet-hozzáférés sebessége, addig 2018-ra valamennyi háztartás számára már legalább 30 megabit másodpercenkénti sebességű hozzáférés rendelkezésre bocsátását tűzte ki céljául a digitális nemzet fejlesztési programja. Mindezt amellett szeretnék megvalósítani, hogy az otthonok felében a másodpercenként 100 megabites kapcsolatot is elérhetővé tennék. A kitűzött célok eléréséhez pontosan kell ismerni a háztartások internetkapcsolatainak jelenlegi állapotát, a Tanácsadó Kft 23,9 millió forintos ajánlattal nyerte meg felmérésre vonatkozó közbeszerzést.

 

Kis Gergely elmondta: társaságuk a szolgáltatókkal történő konzultáció és saját adatai alapján egy térképet készít, amely meghatározza az ország azon területeit, ahol nem áll rendelkezésre megfelelő minőségű internetkapcsolat.