400 milliárd forint jól fizető hitelállományt lehetne kiváltani egy kedvezőbb konstrukcióval

Gazdaság - szerző: GR

Közel 70 000 olyan lakásvásárlási célú hitel van Magyarországon, ez mintegy 400 milliárd forintnyi hitelt jelent, amelynek esetében az adósok jól és időben fizetik a tartozásukat, de érdemes lenne elgondolkozniuk a hitel kiváltásán egy kedvezőbb konstrukciójú megoldással – mondta Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese a bank sajtóbeszélgetésén.  

 

Elmondta: a K&H adatai szerint tavaly az utolsó negyedévben lassú növekedésnek indult a lakáshitelpiac, és ez a növekedés idén is fennmaradt. A most hitelt felvevő ügyfelek élvezhetik az alacsony kamatszint és a csökkenő teljes hiteldíj mutató mellett felvehető hitelek előnyeit, de azoknak a hiteleseknek a többsége, akik évekkel ezelőtt vettek fel lakáshitelt, még nem gondolkozik kedvezőbb megoldások keresésével – tette hozzá. Ezek az adósok egy új hitellel éves szinten akár 150 000 forint megtakarítást is elérhetnének – mondta a K&H Bank vezérigazgató-helyettese.

 

Kifejtette: 2011-ben a fix árfolyamon történő végtörlesztés volt az a lehetőség, amellyel tömegesen éltek. Sorra váltották át az ügyfelek akkori meglévő hiteleiket, ez azonban csak a deviza alapú hitellel rendelkezőknek nyújtott segítséget. A K&H Bank saját adatai szerint Magyarországon az új hitelt felvevőknek csupán 10 százaléka fordítja régi hitelének cseréjére a kért hitelt.

 

Hozzátette: a szomszédos Szlovákiában és Csehországban az új jelzáloghitel-folyósításoknak jóval magasabb, 45 százaléka, illetve 33 százaléka célozza meg a meglévő hitel kiváltását.  

 

A K&H Banknál az úgynevezett törlesztéscsökkentő hitel kedvező a késedelemmentes törlesztési múlttal rendelkező ügyfeleknek is, így nekik is lehetőségük van egy, a meglévő kölcsön feltételeinél jobb konstrukcióra cserélni a korábbi hitelüket – fűzte hozzá Bába Ágnes.

 

Kérdésre a vezérigazgató-helyettes elmondta: a különböző hitelkonstrukciók közül napjainkban a hitelkártyákhoz kötődő hitellehetőségek és a személyi kölcsönök a legnépszerűbbek a lakosság körében.  

 

MTI