Írott és íratlan szabályok – az autóban nem, a parkokban kell maszk

Belföldi hírek - szerző: KE

Az autók ugyan nincsnek a kivételben, de egy novemberi tájékoztatás – íratlan szabály – szerint nem kell maszkot hordani a sofőrnek és utasoknak, míg a parkokban, ahol ugyanezen tájékoztatás szerint szintén nem kellett korábban, most kell.

 

Nincs külön szabályozva, a közterületi maszkhasználat pedig egyértelműen kötelezővé tenné, de egy novemberi tájékoztatásra mutatva az ORFK közölte lapunkkal, hogy nem kell az utcán lévő autókban maszkot viselni.

 

Ebben a tájékoztatásban és a hozzá kapcsolódó jogszabályban külön rendelkezés volt ugyanakkor arról, hogy a parkokban nem kell maszk. A jelenlegi rendelkezés viszont hiába lépett úgy hatályba, hogy a korábban hatályos feltételeket tette irányadóvá a közterületi maszkhasználattal kapcsolatban, az ORFK kérdésünkre már azt jelezte, hogy a parkokban mégis kell maszk, mert a mostani kivételek közt nem szerepel.

 

Mivel a mostani kivételek közt az autóban tartózkodás esete sem szerepel, a végtelen ciklusba került hivatkozások és tájékoztatások konzekvenciája az, hogy autóban – mely ugyanúgy közterületnek számít – ugyan a rendelet szerint kötelező lenne de nem kell, míg parkokban – ami a hivatkozott korábbi jogszabály szerint kivétel lenne – fel kell húzni a maszkot.

 

Normál esetben maszkhasználat kötelezettsége alól csak az egyéni sporttevékenység végzése kivétel közterületen.