Drogok egészségre gyakorolt hatásairól

Életmód - szerző: |X|

Drognak nevezünk minden olyan természetes vagy mesterséges anyagot, amely a szervezetbe kerülve annak működését megváltoztatja, a központi idegrendszeren keresztül a tudatot befolyásolja.

 

A drogok többsége egészségkárosító hatású, és függőséget okoz. Szerhasználat során valamely, – az agy kémiai állandóságát módosító – szer fogyasztása történik. Ez a tudatállapot megváltozásában nyilvánul meg.

 

Jogi helyzet alapján megkülönböztetünk legális, illegális és designer drogokat. A drogok egy részét a törvény tiltja, ezek az illegális drogok, amelyeket kábítószernek nevezünk.

 

Az illegális kábítószerek hatásuk alapján lehetnek:

 

stimulánsok: gyorsítanak, felpörgetnek,

depresszánsok: inkább lelassítják a használót,

hallucinogének: hamis képzeteket, hallucinációt váltanak ki.

 

A legális drogok törvényesen megvásárolhatók. Van, amelyiket csak a nagykorúság betöltése után lehet megvásárolni. Ilyen például: alkohol, koffein (kávé, tea, energiaital), nikotin (cigaretta), különböző gyógyszerek.

 

Külön csoportot képeznek a designer drogok és az egyéb háztartási drogok. A designer drogokat azért nem sorolhatjuk a kábítószerek közé, mert gyártói nagyon gyorsan változtatják a hatóanyagukat, ami nagyon megnehezíti, hogy törvényileg betiltsák őket.

 

Leggyakrabban használt drogok és káros hatásaik:

 

Cannabis: a legelterjedtebb kábítószer a cannabis, fő megjelenési formája a marihuána és a hasis. A marihuána füstje 50-70%-kal több rákkeltő anyagot tartalmaz, mint a dohányfüst. A cannabisban található THC akadályozza az idegsejtek működését az agyban, így káros hatással van az emlékezetre. A droghasználat pánikrohamot, szorongást okoz, de hosszú távú használata lecsökkent szexuális teljesítőképességgel és tanulási képességgel járhat. A hasis jóval (5-8x) erősebb hallucinogén hatású, mint a marihuána.

 

Speed: amfetamin-származék, élénkítő hatással bír, emeli a vérnyomást és a pulzust. Használata során torzul a személyiség, ingerlékenységet, agresszivitást, érzelmi elsivárosodást okoz. Nem kívánt következménye a csontritkulás, ínysorvadás.

 

Ecstasy: por vagy kapszula formájában is elérhető, fogyasztása esetén nagy a veszélye a kiszáradásnak, a túlhevülésnek. A szer megnöveli az agykárosodás és a súlyos memóriavesztés kockázatát.

 

• Mefedron: euforikus állapotot idéz elő, amit később másnapossághoz hasonló panaszok követnek: étvágytalanság, hidegrázás, fejfájás, hányinger. Többszöri használatával depressziós tünetek jelentkezhetnek. A szerhez rendkívül gyorsan hozzászokik a szervezet, és egyre nagyobb mennyiséget követel magának.

 

• GHB, Gina: szexdrogként is ismert, szagtalan és színtelen folyadék, bulik alkalmával az ittas állapotba került és mit sem sejtő partizók italába szokták csempészni. Ők a szer hatására elvesztik tudatukat, nem tudják befolyásolni cselekedeteiket, illetve utána sem emlékeznek semmire. Legyünk elővigyázatosak, ne hagyjuk óvatlanul a poharunkat, vagy ne engedjünk az italmeghívásoknak.

 

Ha ön, vagy a környezetében valaki drogproblémákkal küzd, hívja a drog stop telefonszámát (06-80-505-678) vagy a droginformációs zöld számot (13-770).

 

 

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda