A részletszabályokra vár Harkány

Helyi - szerző: HH

Amint eléri azok száma a négymilliót, akik legalább az első koronavírus elleni oltást megkapták, számos szolgáltatás indulhat újra vagy teljesedhet ki. Ezek között vannak a fürdők is – derült ki péntek délelőtt a miniszterelnök beszámolójából.

 

Mivel a részletes szabályok még nem ismertek, nem lehet tudni, hogy mely fürdőbeli szolgáltatások, mely elemek milyen sorrendben nyithatnak, így azt sem, hogy milyen engedélyezési folyamatokat kell elkezdeni a harkányi fürdő esetében – ismertette Baksai Endre Tamás.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a tavalyi nyitás előtt is kidolgozta a fürdőkre vonatkozó részletes üzemeltetési szabályokat – emlékeztetett Harkány polgármestere. Mint az egy évvel ezelőtti különleges rendelkezéseket felidézte, sok más mellett meghatározták az üzembe helyezhető medencék fajtáit, valamint a park- és vízfelülettel arányosan fogadható vendégek számát is.

 

Kitért arra is, hogy akkor a szolgáltatások közül kizárólag a szabadtéri medencéket lehetett megnyitni, mivel a jogszabályi előírások miatt nem üzemelhettek a töltő-ürítő rendszerű gyógymedencék, nem helyezték üzembe a gyermekmedencét és a csúszdát sem. Az idei évben egy új változó, a védettségi igazolvány is bekerülhet a rendszerbe.

 

Ahogy tavaly, bizonyos előkészületekkel idén is meg kell várni a fürdőkre vonatkozó részletes rendelkezéseket. Amint a részletszabályokat közzéteszik, a fürdővállalatnak módja nyílik arra, hogy megkezdje az érintett részek nyitásához szükséges folyamatokat – szögezte le Baksai Tamás, hozzátéve, a különböző vízmintavételekkel és vizsgálatokkal zajló eljárás szükségszerűen több hetet vesz igénybe.

 

A szabályok részleges feloldásával kapcsolatban Harkány polgármestere óvatosságra int, hiszen a vendéglátóhelyek teraszhelyiségeinek nyitása nem azt jelenti, hogy csökkent a megfertőződés veszélye. Baksai Endre Tamás rámutat arra is: a kormány bértámogatási programja májusban is biztosított ugyan, de emellett figyelembe kell venni, hogy a harkányi vendéglátóhelyek kapacitása olyan turistaszám mellett alakult ki, mely ezekben a korai hónapokban nincs jelen. Néhány héten belül valószínűleg helyiségekre vonatkozó megkötések nélkül látogathatóak lesznek az éttermek, de a szezon előtti teljes nyitás az előzőek miatt komoly anyagi megterhelést róhat a vendéglátósokra.