Védettségi igazolvány – a szolgáltatónak kell ellenőriznie

Életmód - szerző: HH

Minden esetben a szolgáltatónak kell ellenőriznie, hogy valóban jogosult-e az, aki él a védettségi igazolvánnyal rendelkezők lehetőségeivel. Az ezt ellenőrző személy külön jogokat is kap, a szabályszegést pedig akár bezárással is büntethetik.

 

A rendelet értelmében ott, ahol valamely jog a koronavírus elleni védettség esetén gyakorolható, az érintett személytől ennek igazolása érdekében el lehet kérni a védettségi igazolványt.

 

A koronavírus elleni védettség igazolása során az érintett a védettségi igazolványon feltüntetett valamelyik személyazonosító igazolvány bemutatására is felszólítható. Az ezt ellenőrző személy jogosult az azon szereplő adatok megismerésére, de ezeket az adatokat semmilyen módon nem rögzítheti.

 

A kormányrendelet értelmében a védelmi intézkedés betartatásáról a fürdők, vendéglátó- és egyéb helyek üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni. Ha ennek ellenére a rendőrök vagy katonák szabályszegést tapasztalnak, az üzemeltetőt akár egymillió forintig terjedő bírsággal is súlythatják és a helyet akár egy évre is bezárathatják.