Orbán Viktor: a kormány a járványok és a népvándorlás korszakára készül

Belföldi hírek - szerző: HH

A kormány a járványok és a népvándorlás korszakára készül – jelentette ki a miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón. Orbán Viktor közölte: a gazdaságvédelem helyét átveszi az újraindítás.

 

 

Két operatív törzs alakul meg a napokban, az egyik a gazdaság újraindításával, a másik a társadalmi élet újraindításával foglalkozik, ezeket Szijjártó Péter és Novák Katalin miniszterek vezetik majd.

 

Bejelentette azt is, hogy nemzeti konzultációt indítanak a gazdaság újraindításáról, a stabil gazdaság megteremtéséről, a gazdaság megerősítéséről. Az emberek véleményét arról kérik majd ki, hogy a minimálbért egy vagy több lépésben 200 ezer forintos szintre emeljék, azzal, hogy ennek ellentételezéseképpen adókedvezményeket kell adni a kis- és közepes vállalkozásoknak. Emellett lesz kérdés a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítéséről, valamint a hitelmoratórium ügyében, illetve a migráció és a klímaadó kérdésében is.

 

Tíznapos rendkívüli fizetett szabadságot kap mindenki, aki részt vett a járvány elleni védekezésben – jelentette be a miniszterelnök. Gulyás Gergely kancellárminiszter hozzátette, ezt a szabadságot kifizetni nem lehet, ki kell venni, az a cél, hogy akik dolgoznak, pihenhessenek is.

 

Döntöttek arról is, hogy kezdődhet a 12 és 16 év közöttiek koronavírus elleni oltása. Nem szerveznek kampányt, a szülők hozzák meg erről a döntést.

 

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy törlik a nyilvántartásból annak a védettségi igazolványát, aki nem oltatta be magát a koronavírus elleni oltás második adagjával. Eddig 137 ezer ember nem vette fel a második vakcinát. A beoltottak harmadik adagjának szükségességéről még nem döntöttek. A kormányfő közölte, jövő héttől átállnak a készenléti oltási rendre.