Az űrben épít hálózatot Oroszország

Technológia - szerző: HH

Nem akar lemaradni az űrverseny trendjében sem Oroszország, így 2024-re műholdakról akarnak internetet szolgáltatni – jelentette be Dmitrij Rogozin.

 

A Roszkoszmosz állami űrvállalat vezérigazgatója szerint – aki egyébként büntetés bevezetését javasolta a Starlink orosz felhasználói ellen – a Szfera program a jövő évben 31 milliárd forintnak megfelelő Rubelből építi meg és bocsátja fel a Szkif és a Marafon műholdak prototípusát. Az előbbi már 2022-ben, míg az utóbbi 2024-ben indul csak útnak.

 

Putyin már 2018-ban is beszélt a programról, akkor 600 kommunikációs és távérzékelő műhold felbocsátását emlegette.

 

Legutóbb Kína próbálkozott innovációval: egy állítólagosan űrszemét elfogására alkalmas manőverezhető műholdat lőttek fel, ám a büszkén bejelentett vívmány nem kezdte meg a kétes célú működését, mert valami követni kezdte odafent.

 

Oroszország sem tétlen: egy közel harminc éve működésképtelen műholdat semmisítettek meg, erre a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége vészhelyzeti protokollt hajtott végre, mondván, veszélyezteti őket a több mint 1500, nyomon követhető törmelék. Mint később kiderült, nem voltak veszélyben.

 

Szintén az elmúlt időszak híre, hogy a Starlink műholdak antennáiról és napelemeiről visszaverődő napfény zavarja a csillagászokat. A Space-X ezt árnyékoló lemezekkel oldotta meg az újonnan felbocsátott eszközökön, így a flotta nem csillogva halad át az éjszakai égbolton.