Vajon miért is lett tipikus karácsonyi étel a hal, a mákos bejgli vagy a káposzta? Valójában ezen nem sokszor gondolkodunk. Cikkünkben próbáltunk kicsit utánajárni.
A karácsonyt megelőző időszakban -az adventben – a készülődésről és a várakozásról szól, amit a keresztény vallásos családok böjttel töltenek. A szentestével ez az időszak véget ér és az ünnepi asztal már tele van mindenféle finomsággal, aztán szilveszterkor ez folytatódik. Kijelenthetjük, hogy ez az időszak az evésről és ivásról is szól nem csupán a szeretetről, az ajándékozásról és az új év köszöntéséről. De mik is a tipikus ünnepi ízek?
Káposzta
Az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb ételünk. Egy zöldség sem vetekedhetett vele, hiszen olcsó és mindig is könnyű volt hozzájutni, így gazdag vagy szegény családok asztalán is szerepelni szokott. Levesként vagy köretként, savanyítva vagy töltve, sokféleképpen találkozhatunk vele. Számtalan levele miatt bőségvarázsló szerepe van a népi hiedelem szerint.
receptek:
Hús? – Szárnyas és sertés
A pulykafogyasztást az angoloktól illetve az amerikaiaktól vettük át, bár a magyar hiedelem szerint ez balszerencsét hoz, mivel a madarak hátrafelé „kaparnak”. A disznó ezzel szemben „előre túr”, így, ha hiszünk a babonákban, inkább fogyasszunk sertést, aki fejlődést, előrehaladást hoz a házhoz.
receptek:
Hal
A halat eredetileg szintén a böjtös napokon fogyasztották, azóta már szinte minden családban szenteste is asztalra kerül. Ha szeretnénk, hogy pénz álljon a házhoz, illetve hogy előnyben részesítsük az egészségesebb és könnyebb ételeket, készítsünk halat. A babona szerint pikkelyei a sok pénzt szimbolizálják, de a karácsony mára elképzelhetetlen egy finom halászlé vagy rántott hal nélkül.
receptek:
– Halászlé
– Sonkába tekert hal tejszínes káposztával
Dió, mák és gyümölcsök
A mákos vagy diós guba, nudli, kalács vagy bejgli varázslatos hatása ugyanaz: bőséget, termékenységet hoz a házhoz. Ha diós vagy mákos kalácsot, illetve bejglit készítünk, bőséget, jólétet, testi és szellemi táplálékot veszünk magunkhoz az életet jelentő búzának köszönhetően.
Egészségmegőrző varázsszer: a dió és az alma. Emellett viszont a jóslás kellékéül is szolgáltak régen. Ha valaki az asztalnál ne adj isten férges gyümölcsöt vagy csonthéjast kapott, biztosan nem kezdett örömujjongásba, hiszen balszerencsét, betegséget vagy halált jelentett az elkövetkezendő évben. Így csak a zöldségesünk jóakaratában bízhatunk!
Kedves szokás volt azonban, hogy a családfő annyi részre szeletelt fel egy almát, ahány tagja volt a családnak, így örökre együtt maradhattak a földön és a mennyben.
receptek:
Méz
A méznek, ezért a mézeskalácsnak is óvó, védő, illetve egészségmegőrző hatást tulajdonítottak. Régen egy, a mézeskalácshoz hasonló édes-mézes tésztaféle került a fára, mint ajándék. Ebből fejlődött ki később a ma ismert mézeskalácsunk.
receptek:
– Illatos karácsonyi mézeskalács
– Karácsonyi mézes gyümölcskenyér
És további néhány tipikus karácsonyi és szilveszteri süteményrecept:
– Zserbó
– Karácsonyi aszalt gyümölcsös-csokis süti
forrás: http://www.nosalty.hu
A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.