Európa egyik legversenyképesebb gazdasága lehet a magyar

Baranya - szerző: GR

Nem csak a közép-európai régió, de akár az egész kontinens egyik legversenyképesebb gazdasága lehet a magyar, amennyiben a jelenlegi kormány folytatni tudja a munkát a választásokat követően – mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter Pécsen.

(fotó: MTI / Soós Lajos)


Navracsics Tibor a Védjük meg a rezsicsökkentést! elnevezésű lakossági fórumon hangsúlyozta: ha a kormány következetesen végig tud menni a 2010-ben megkezdett úton, akkor Európa egyik legversenyképesebb gazdasága lehet a magyar. Ehhez kellenek a választók, akik elkötelezetten kiállnak a kabinet eddigi teljesítménye mellett, és ismét bizalmat szavaznak a jelenlegi kormánypártnak – tette hozzá.

 

Az egyik pécsi szálloda 300 négyzetméteres nagytermét zsúfolásig megtöltő mintegy háromszáz ember előtt Navracsics Tibor azt mondta, a mai kormány teljesítményét igazán akkor lehet értékelni, ha ismerjük a múlt történéseit. Felidézte: az évi 3-4 százalékos gazdasági növekedést produkáló első Fidesz-kormány után felálló baloldali koalíció első éveiben, már 2004-től hanyatló pályára került az ország, leállították a gazdaság motorjait – például az otthonteremtési támogatást, a Széchenyi Tervet -, elkezdődött az ország eladósítása, megugrott az infláció, nőtt a munkanélküliség, a magyar gazdaság egyre gyengébb lábakon állt.

 

Elmondta: 2006 és 2010 között a legsúlyosabb bizalmi és intézményi válságát élte át Magyarország, és ennek eredményeként kapott a Fidesz kétharmados felhatalmazást. „Ebben a baloldal kiábrándultságának legalább annyira benne volt, mint a jobboldal megbízása. Éppen ezért mondjuk: számunkra a kétharmados többség legalább annyira kötelezvény volt, mint amennyire lehetőség” – közölte a miniszterelnök-helyettes. Kiemelte, példátlan lehetőséget, egyúttal kötelezettséget kapott a kormány, hogy mindent rendbe tegyen az intézményi szerkezet, a gazdaság, a jogrendszer tekintetében.

 

Első lépésként, mondta, konszolidálták a korábban hatalmas lyukakat magában hordozó költségvetést, de nem úgy, mint a Gyurcsány- és Bajnai-kormány, amelyek összesen öt megszorító csomagot vezettek be.
„Mi a válságkezelésnek azt a módját választottuk, hogy azoktól vettük el a pénzt, akiknek nagyon sok volt. Merthogy a bankok, amelyek Nyugat-Európában minimális profittal működnek, évek óta Kelet-Európában szedték meg magukat” – hangoztatta Navracsics Tibor. Úgy vélekedett, felelőtlen az a kormány, amely 500 eurós átlagkeresetnél azt a módját választja a válságkezelésnek, hogy az emberektől vesz el pénzt. „Mivel a kormány más utat választott, a bankok, külföldi és belföldi érdekcsoportok kígyót-békát kiabáltak ránk, és azt mondták, teljesen rossz irányba megyünk, tarthatatlan, amit csinálunk (…), sőt még választóink is azt üzenték: lassítsunk. De egyszerűen nem volt több időnk, mert tudtuk: 2014 tavaszán eljön a pillanat, amikor azt kell mondanunk: erőnkhöz mérten igyekeztük a legjobb munkát elvégezni, de nem tudtunk minden munkát elvégezni, ezért kérünk még négy év felhatalmazást” – jelentette ki Navracsics Tibor.

 

A politikus megjegyezte: jelenleg szépek a közvélemény-kutatási eredmények, de nem szabad hinni nekik.
„Amit ebből elhihetünk, az az, hogy soha ilyen jó esélyünk nem volt újraválasztásunkra” – mondta. Ez, tette hozzá, akárcsak a kétharmados többség, nemcsak lehetőség, de kötelezettség is. „Nem szabad eljátszani, ott kell lennünk, dolgoznunk kell, meg kell győznünk minden embert, még a baloldali szavazókat is; azért, mert minden jóindulatú és becsületes magyar ember támogatását meg szeretnénk kapni” – mondta.

 

Hoppál Péter, a Fidesz pécsi országgyűlési képviselője az eseményen arról szólt, hogy Pécsen harmincezer ember írta alá a rezsicsökkentési gyűjtőíveket, ami azt mutatja, a baranyai megyeszékhely polgárai elismerik, segítik a kormány erőfeszítéseit. Elmondta: 2012 decemberéhez képest 2014 decemberében a magyar családok 25 százalékkal kevesebbet fognak fizetni a rezsiért. Hozzátette: ha az emberek kiállnak a rezsicsökkentés mellett, akkor a jelenlegi kormánynak kell bizalmat szavazniuk.

(HH/MTI)