Hol keressem az elveszett kutyám?

Életmód - szerző: KT

A felelős állattartás egyik elengedhetetlen momentuma az egyedi azonosító, az úgynevezett mikrochip beültetése. Ha valaki eleget tett a jó gazda kötelességének és a törvénynek, a kutyája hamar hazakerülhet, hiszen minden állatorvos rendelkezik chipleolvasóval, és ha sikerül beazonosítani, a kedvenc már otthon is van.

 

Több gazda állítja, az ő kutyája még sosem szökött el! De ha mégis megtörténik (már pedig megtörténhet, főleg a tüzelési időszakban), akkor nem mindegy, milyen hamar találja meg és hogy megtalálja-e egyáltalán. A chipen kívül érdemes a kutya nyakörvére egy bilétát is elhelyezni, amelyen a kutya neve és a gazdi elérhetősége szerepel. Így ha egy állatszerető ember megfogja a kutyát, nem kell állatorvost hívnia, vagy bevinni a rendelőbe, azonnal tudja értesíteni a gazdit! Tapasztalatból tudjuk, hogy még mindig nagyon sok elveszett kutyát nem lehet beazonosítani. Ezért annak ellenére, hogy a gazda tűvé tesz érte mindent, soha nem kerül haza.

 

Még mindig többen nem ismerik a módját, milyen lehetőségek vannak az állat keresésére.  

 

– Felhívom a térségben működő összes állatvédő szervezetet, menhelyet, mert ha valaki kutyát talál, általában az állatvédők – bejelentés alapján – tudomást szereznek róla.

– Bejelentem a helyi önkormányzatnál, hátha az állatvédők értesítették őket, hogy a közelben találtak egy kutyát.

– A közeli, összes bevásárló helyen, benzinkutaknál, ahol sok ember megfordul, fényképpel és egy rövid leírással, elérhetőséggel kiplakátolom a kutyám eltűnését.

– Ha eddig még nem tettem meg, a közösségi oldalakon megkeresem a térségben működő összes állatvédőt, lehet az alternatív, vagy szervezet, ismerősnek jelölöm, majd legalább egy fotóval, a kutya jellegzetes tulajdonságaival, elérhetőséggel elindítom a keresést.

2013. II. félévében a Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás megnyitotta Gyepmesteri telepét, azzal a céllal, hogy a környékbeli kóbor kutyákat az önkormányzatok el tudják helyezni. Ennek a telepnek a megnyitásával az állatvédők kezdettől fogva nem értenek egyet, de ez a cikk most nem erről szól. Ha a bekerült kutyában van mikrochip, akkor még aznap értesítik a gazdát, és ha oltási könyvvel tudja bizonyítani, hogy a kutyájának megvannak a szükséges oltásai, akkor azonnal hazavihető. Ha nincs beoltva, ebben az esetben rá is, mint a beazonosítatlan kutyákra is vonatkozik a 14 napos karantén. Ez alatt az idő alatt a kutya nem érintkezhet senkivel, mert feltételezhető a veszettség jelenléte. Ha megvan a gazda, akkor a 14 nap letelte után hazavihető, és a gazdára hárul a kutya tartásának, oltásának, chipezésének a költsége. Sajnos ezeket a költségeket sok gazda nem tudja, vagy nem akarja vállalni, és inkább otthagyja a kutyáját. Ha nem lehetett beazonosítani, és nem jelentkezik érte senki, akkor a karantén idő lejárta után altatható!

 

A Gyepmesteri telep elérhetősége:

Bodor Balázs 06/20/363-07-98

Internetes oldal, ahova a befogott kutyák felkerülnek.

A fentiek alapján megfontolandó az egyszeri, 3.500 forint egyedi azonosító beültetésének költsége. A talált kutyákról a Harkány-Siklós Állatvédő Egyesület facebook oldalán is tájékozódhat, hátha köztük van a kis csavargó!

 

Harkány-Siklós Állat- és Természetbarátok Egyesülete