Fidesz-KDNP, MSZP, Jobbik a sorrend

Belföldi hírek - szerző: GR

A biztosan szavazó pártválasztók 57 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re az európai parlamenti választásokon a Tárki legfrissebb közvélemény-kutatása szerint – tájékoztatta a kutató-intézet szerdán az MTI-t.  

 

Az MSZP-re a biztos szavazók 17 százaléka, a Jobbikra pedig 14 százaléka adná a voksát. A Demokratikus Koalíció (DK) 5, az LMP 4, az Együtt-PM pedig 3 százalékos eredményre számíthat a felmérés szerint.

 

 

 

A kutatás szerint a teljes népesség körében ugyancsak jelentős előnnyel, 38 százalékos eredménnyel vezet a Fidesz-KDNP. Ebben a körben az MSZP-nek 11 százalékos, a Jobbiknak 10 százalékos a támogatottsága, míg az LMP-re és a DK-ra a népesség 3-3 százaléka, az Együtt-PM-re pedig 2 százaléka szavazna.

 

A Tárki adatai azt mutatják, hogy a jogosultak 31 százaléka vagy nem kíván élni szavazati jogával vagy nem mondja meg, hogy melyik pártot választaná vagy egyik jelöltet állító pártra se voksolna május 25-én.

 

Ugyanakkor a európai parlamenti választás fontosnak tartja a magyar szavazópolgárok 67 százaléka, ám csak 42 százalékuk ígéri biztosra a részvételét, további 24 százalékuk pedig csak valószínűnek tartja, hogy elmegy szavazni.

 

A Tárki azt közölte, hogy a május 7. és 15. között elvégzett kutatás során modellezték a szavazást. Vagyis a szavazási szituációt szimuláló módon a valódi szavazólaphoz hasonló papíron, és azt borítékba téve titkosan „szavazhattak” a válaszadók.

 

HH / MTI