Esti világkörkép

Nagyvilág - szerző: KT

Robbanások a ramadán első napján, jön az űrturista-light, menekülnek a megvédett Bagdadból. Mindeközben Kína trükkös módszerrel növeli a filmjei látogatottságát.

 

Egyiptom: Két pokolgép robbant Kairóban, az egyiptomi fővárosban, az elnöki palota közelében. A ramadán kezdetén pusztító első gépezet három utcaseprőt sebesített meg, a második robbanásnál két rendőr meghalt. A harmadik bombát hatástalanították.

 

Amerika: két éven belül útjára indulhat az első űrléghajó, ami turistákat repít a világűr szélére – közli a World View Enterprises, aki túl van az első próbaútján. A kalandot megfizetők 36 kilométer magasból tekinthetik meg a Földet.

 

Irak: Egyre többen menekülnek el Bagdad környékéről. A várostól 140 km-re lévő menekülttáborban mintegy ezer család keresett már menedéket. A múlt héten a kormánycsapatok megpróbálták visszafoglalni a siíta többségű várost, de a szunnita felkelők akkor visszaverték a támadást. Most újabb rohamra készülnek.

 

Kína: Eltüntetik az amerikai filmeket a kínai mozikból. Az ok egyszerű: így akarják elérni, hogy elmondhassák, saját alkotásaikra több jegyet adtak el, mint az hollywoodi szuperprodukciókra. A kelet-ázsiai országban legfeljebb évi 34, előre szemlézett külföldi film bemutatását engedélyezik. Amerika is igazodik: egyre több filmnek van olyan változata, ahol kínai szereplők is játszanak kínai helyszíneken.