Esti világkörkép

Nagyvilág - szerző: KT

Csak néhány mondatban mindaz, amit a világból tudni érdemes. A mozaikból: újabb országban jelent meg az Ebola, ami ellen hatásos gyógyszert találtak. Ukrajnába orosz tankok is nyomulnak, Németország fegyvert szállít az Iszlám Állam elleni harchoz Irakba.

 

Ukrajna: az oroszbarát szakadárok immáron két fronton támadják az ukrán csapatokat az ország keleti részében. Amíg korábban csak Donyeck és Luhanszk térsége volt a harcok központja, a múlt héten már délkeleten, az Azovi-tenger vidékéről is nyomultak az ország belseje felé a csapatok, szemtanúk szerint orosz tankok kíséretében. Az orosz támogatás miatt az ukrán állam hadserege kénytelen visszahúzódni. Szakértők egybehangzóan állítják, hogy az orosz szakadárok menetoszlopaiban orosz tankok is láthatóak.

 

Afrika: két, kísérleti gyógyszerrel kezelt orvos is elhagyta a kórházat Monroviában, mert meggyógyultak. A ZMap nevű gyógyszer végstádiumban lévő majmoknál már korábban is teljes gyógyulást mutatott. Az afrikai országokban az Ebola elleni küzdelem színtere lett az oktatás is: a tudatlanságból eredő kezelésekkel szembeni ellenállás egyre kisebb. Időközben Libéria, Guinea, Sierra Leone valamint Nigéria után Szenegálban is felütötte fejét a pusztító kór, melynek következtében háromezren megfertőződtek, a betegek fele pedig meghalt.

 

Irak-Németország: a német kormány vasárnap egy 70 millió eurós fegyverszállítmányról döntött, melyet az iraki kurdok támogatására szánnak. Angela Merkel a német nagykoalíciós kormány kül-, és védelmi minisztere országának fenyegetésével indokolja a döntést, aminek ellenzői attól tartanak, hogy ezzel Németország az Iszlám Állam nevű terrorszervezet célpontjává válik. Merkel a terrorszervezet világra való veszélyességét vizionálja, a szegényes arzenállal küzdő kurdokat pedig gépfegyverrel, pisztolyokkal, kézigránáttal, páncéltörő rakétával és rakéta-meghajtású gránátvetővel látja el.