Csodaszerek előtt: kilenc étel a megfázásra

Életmód - szerző: KT

Kinek ne lett volna már pocsék a közérzete nátha, megfázás miatt? Mielőtt a vény nélkül kapható csodaszerekhez nyúl, próbáljon ki valami hétköznapit hangulatának javítására és a tünetek enyhítésére. Összegyűjtöttük az alapvető ennivalókat, válogasson ízlése szerint.

 

 

Chilli paprika

Kiválóan enyhíti a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást. A paprika csípősségéért a kapszaicin felelős, ami stimulálja a váladéktermelő sejteket az orrüregben és a tüdőben, illetve segíti a váladék eltávolítását.

 

A gőzölgő tyúkhúsleves

A legendás orvos, a nyolcszáz évvel ezelőtt élt Moses Maimonides is említést tett róla mint a legjobb orvosságról, mellyel kitűnően csökkenthetők a megfázásos tünetek. A Chest című szaklapban megjelent írás szerint a nebraskai egyetem orvosi karának kutatócsoportja – dr. Stephen Rennard vezetésével – laboratóriumi vizsgálatnak vetette alá a hagyományos recept szerint készült tyúkhúslevest, mely a következő hozzávalókból készül: tyúkhús, hagyma, burgonya, sárgarépa, zeller, pasztinák és petrezselyem.

 

A kutatók a tyúkhúsleves vizsgálatakor a legfontosabb hatóanyagoknak a vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták és egy aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak. A tyúkhúslevesben nagy mennyiség található ebből az aminosavból, mely kémiailag nagyon hasonló egy a hörghurut kezelésére alkalmas gyógyszerhez.

 

Citrusfélék

Amellett, hogy rengeteg bennük a C-vitamin, tele vannak különböző gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal, és a lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek hevességét. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres C-vitamin-fogyasztás segít megelőzni a meghűléses betegségeket, enyhíti a megfázás tüneteit, és gyorsítja a betegség lefolyását.

 

Ha télen minden nap egy pohár narancs- vagy grépfrútlevet elfogyaszt – amely kb. 80 mg C-vitamint tartalmaz -, akkor jelentős védelmet szerez a megfázás ellen, olvashatjuk az American Journal of Clinical Nutrition egyik számában. Ha pedig már megfáztunk, akkor extra C-vitamin fogyasztásával hamarabb túllehetünk a betegségen. Egyes, grépfrútban található vegyületek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk, kérjük ki az orvos tanácsát!

 

Kávé

Bizony, a kávé is enyhíti a megfázáskor fellépő légzési nehézséget. A koffein ugyanis a szervezetben teofillinre bomlik le, amely azonos az asztmagyógyszerek hatóanyagával. Így koffein hatására a hörgők „ellazulnak”, könnyebben tudunk lélegezni. A kávé ugyanakkor vízhajtó hatású is, így ha ezzel kúráljuk magunkat, akkor gondoskodni kell megfelelő folyadékpótlásról is.

 

Curry-por

A curry amellett, hogy elpusztítja a megfázást és az influenzát okoz vírusokat, csökkenti a hörgők és az arc-, orrüregek dugulását. Élénksárga színét a benne lévő kurkuma adja, melynek antioxidáns hatású része a kurkumin; egyben vírus- és baktériumölő is. Kutatások szerint a kurkumin ezenfelül erősíti az immunrendszert is. A curryben van még chilipaprika is, melynek pozitív hatásairól fentebb írtunk. A sárga fűszerben találunk még köményt is, melynek aldehidjei a gyomortüneteket enyhítik. Curryt legkönnyebben indiai vagy thai étteremben rendelhetünk, de ha otthon szeretnénk fogyasztani, akkor ízesítsük vele a tyúkhúslevest.

 

Gyömbér

Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, kiváló ellenszer a vírusok ellen is. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Az egyik benne található vegyület pusztítja a megfázást leggyakrabban okozó rhinovírusokat. A növény hatóanyagai a hányingert is csökkentik, így gyomorrontás vagy terhesség korai szakaszában fellépő émelygés esetén is segíthet. Megfázásra igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal.

 

Vöröshagyma

A vöröshagyma szintén kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. Ebben a hagymafélében is, hasonlóan a fokhagymához kénvegyületek, a thioszulfinátok a hatásos összetevők. Az egyik ezek közül kifejezetten csökkenti a légutak gyulladásos folyamatait, nem csoda, hogy a vöröshagyma a népi gyógyászatban is az asztma gyógyszere. A vöröshagyma emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket (tüdőgyulladás, streptococcus) is képes legyőzni. Leginkább a nyers vöröshagyma segíthet a betegen, és ebben még C-vitamin is van.

 

Fokhagyma

Kitisztítja az orrot, csökkenti a torokfájást és egyben csökkenti a dugulást a hörgőkben. Mindezt a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja. A kén segíti a légzőrendszer tisztulását, a felesleges váladék eltávolítását. A nyers fokhagyma gazdagon tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek a betegséget okozó baktériumokat és vírusokat pusztítják.

 

Torma

Kitisztítja a hörgőket, és enyhíti az arcüregekben fellépő dugulást. A tormában lévő izothiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.

 

Tea

A meghűlés tüneteinek legbiztosabb enyhítése a teakúrával érhető el. A forró ital pótolja az elvesztett folyadékot, a gőzök enyhítik az orrdugulást, a légzési nehézségeket, a torokfájást.