Tagokat toboroz a harkányi polgárőrség

Helyi - szerző: KT

Betörések, gépkocsifeltörések és rongálások – az elkövetőeket rendre elfogták vagy elejét vették a további bűncselekmények elkövetésének. Mindez nem nyújt vigaszt a károsultaknak, így az elmúlt évek során többször is szóba került a polgárőrség létrehozása.

 

 

Harkány közbiztonságának érdekében az önkormányzat kezdeményezte a helyi polgárőrség felállítását. Az önkormányzati szervezet megalakulása érdekében az elmúlt hetekben előrehaladott tárgyalásokat folytak a Rendőrség képviselőivel és több más polgárőr szervezettel, melyek eredményként a harkányi polgárőrség első, alakuló ülését hétfőn, azaz december 15-én 18 órakor tarják a művelődési házban. Sikeres toborzás esetén a harkányi szervezet még idén megalakul.

 

A szervezők várnak minden olyan érdeklődőt és Harkány érdekében tenni kívánó állampolgárt, akik a város bűnmegelőzési programjában részt kívánnak venni és folyamatos ön- illetve szervezett képzés keretében megismerkednének a rendvédelmi munkával.

 

A polgárőrség nem fegyveres szervezet, és szerepe nem merül ki a bűnmegelőzés területén. Tevékenységük, munkájuk során szorosan együttműködve a hatóságokkal – úgy, mint a Katasztrófavédelem, a Rendőrség vagy a határrendészet – segítik azok munkáját, esetenként részt vesznek feladatuk sikeres elvégzésében. Az elmúlt időszakban több bűncselekmény – köztük rablás, emberölés vagy tiltott határátlépés – felderítésében is jelentős szerepük volt polgárőröknek. A szervezet vidékről érkezett tagjaival már találkozhattunk különféle rendezvények biztosításában, eltűnt személyek kutatásakor de láthattuk járőrtársként rendőri intézkedések során is.