Ebolás beteget kezelnek Nagy-Britanniában

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

A skót kormány hétfői esti bejelentése szerint a fertőzött egy ápolónő, aki az ebolajárvány sújtotta nyugat-afrikai Sierra Leonéból tért haza vasárnap este, Casablanca és London érintésével. A szakértők szerint a betegség továbbterjedésének veszélye „elhanyagolható”.

 

 

A beteg hétfőn észlelte magán a fertőzés első tüneteit, ezután vizsgálatoknak vetették alá, és kimutatták szervezetében az ebolavírust. Ezt követően az ilyen esetek kezelésére kialakított kórház elkülönítő részlegére szállították és megkezdték kezelését.

 

A beteg a londoni Heathrow repülőtérről a British Airways légitársaság vasárnap késő esti járatával utazott Glasgowba. A skót kormány kéri mindazokat, akik ezen a járaton utaztak, hogy a Nagy-Britanniából hívható 08000 858531-es telefonszámon értesítsék az egészségügyi hatóságokat.

 

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök vezetésével hétfőn ülést tartott a skót kormány rendkívüli esetek kezelésére létrehozott szakértői bizottsága, és az ügyről értesítették David Cameron brit miniszterelnököt is.

 

A legnagyobb brit repülőtereken – köztük Heathrow-n is – október közepe óta szűrik a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket, de a brit egészségügyi hatóságok is elismerték annak idején, hogy e gyors szűrésekkel aligha lehet hatékonyan megelőzni az ebolavírus nagy-britanniai megjelenését.

 

Sally Davies angol-walesi tiszti főorvos a szűrés októberi megkezdése előtt kijelentette, hogy a következő hónapokban előfordulhat „néhány” ebolamegbetegedés Nagy-Britanniában, a brit lakosságot fenyegető kockázat azonban továbbra is kicsi.