Daganatos betegségek

Életmód - szerző: |X|

Modern világunk egyik legnagyobb egészségügyi problémája, hogy a várható élettartam növekedésével párhuzamosan megemelkedett a krónikus, nem fertőző betegségek halálozási gyakorisága, így a daganatos betegségek ellátása is egyre nagyobb gondot okoz az egészségügyi ellátó rendszereknek.

 

Az ENSZ felmérése szerint 2030-ra 50 százalékkal nő az új rosszindulatú daganatos megbetegedések száma a világon. 2011-ben a daganatos megbetegedés megelőzte a szív-és érrendszeri megbetegedéseket a halálokok között.

 

Jellemzően férfiaknál: tüdő, prosztata, végbél, gyomor, máj, nőknél: emlő, végbél, tüdő, méh, gyomor daganat. Mint világszerte, hazánkban is a tüdőrák vezeti a rákhalálozási statisztikát – mindkét nem esetében, ennek oka egyrészt a dohányzás (a tüdőrákos betegek 90 százaléka valaha dohányzott), másrészt a környezetszennyezés. A nemzeti rákregiszter adatai szerint egyre nő a daganatos megbetegedések száma, a gyógyulási esély nő a korai felismeréssel és kezeléssel.

 

A daganatos betegségek rizikótényezői: stressz, alkohol, emésztőrendszeri panaszok, genetikai hatások, vitaminok szedésének hiánya, a korai felismerést nehezíti, hogy a betegek általános tünetekkel nem mennek orvoshoz, ezért nagyon fontos szerepe van a szűrővizsgálatoknak.