Új fesztivállal és nagyattrakciókkal kerekedik az éves programtervezet

Helyi - szerző: KT

November végéig elkészülhet a jövő évi eseményeket felsoroló rendezvénynaptár. A Harkány és Siklós vezetői valamint kulturális döntéshozói részvételével zajlott egyeztetésen a régió programkínálatának alapvető szerkezetében is megállapodtak, de egy új fesztivál neve is elhangzott.

 

 

Baksai Tamás Harkány és dr. Marenics János Siklós polgármestere, Balázsné Kréth Ibolya a siklósi polgármesteri kabinet vezetője, dr. Péter Iván a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház igazgatója valamint Mojzes Tamás és Végi János a Harkányi Turisztikai Egyesület elnöke és titkára részvételével tartott egyeztetés célkitűzése a régió programkínálatának összehangolása volt.

 

Jön a Termálfeszt

 

A programok az április végén vagy május elején esedékes gyermekáldás hetének elemeit is magába foglaló Termál fesztivállal vennék kezdetüket. A harkányi események vázát ezen felül a Fürdőfesztivál és a szeptember első hétvégéjén esedékes Szüreti Fesztivál adják, míg a siklósi programok közül az augusztus utolsó hétvégéjén megrendezett Csirkepaprikás Fesztivál kerül megrendezésre az immáron megszokott rend szerint.

 

Siklós továbbfűzi az eseményeket

 

A siklósi elképzelések szerint egy várfesztivál-sorozat keretein belül két vagy három nagyobb attrakció is megvalósulhat, melynek a vár kertje adna otthont. Az ötletek között olyan előadások is elhangzottak, mint István a király, de a résztvevők hangsúlyozták: az egyeztetés célja a programok összehangolása volt, nem a konkrét rendezvények megtervezése, valamint egy olyan koncepció kialakításán fáradoztak, amivel nem ütköznek Villány, Beremend, Harkány és Siklós rendezvényei.

 

Siklóson az elmúlt hetekben a döntéshozók és a város vérkeringésében részt vevő vállalkozók valamint szakértők bevonásával útjára indult workshop is kiteljesedik egy turisztikai témájú fórummal, november közepén pedig a villányi résztvevőkkel újabb egyeztetések várhatóak.

 

Működik, talán használnák is

 

Ha péntek, Villány. A szombatokat Harkány viszi, míg vasárnap a vár városában találhatják meg a régiónkba érkező turisták számításaikat – mutattak rá a kialakult tematikára a harkányi TDM által életre keltett együttműködés első etapján. Az évek óta megszokott rendszer – mely csak az itt élők számára volt egyértelmű – olyan tematika, sőt, régóta hiányzó csomagok kidolgozására ad lehetőséget, aminek köszönhetően a régió egymást erősítő programokkal kínálna turisztikai desztinációt a magyar és külföldi vendégeknek egyaránt.

 

Nem most mondták először

 

Nem ez az első térségi összefogás és nem is most ismerték fel a régió adta lehetőségeket. A korábbi években több koncepció is megfogalmazódott, de az üres evidenciák zengésén és hitvány vállveregetésen egy sem lépett túl. Úgy tűnik, a szervezés és az együttműködés kevesebb érdekkel járt és kisebb hasznot vetített, mint az autonóm boldogulás, a résztvevőket pedig eddig senkinek sem sikerült valójában összefognia. Igaz, aki komolyan megpróbál elérni valamit, talán nem fél mérhető célt meghatározni.

 

A Májer meg sehol sem volt

 

Májer Béla, a Harkányi Kulturális- és Sportközpont vezetője nem volt jelen a megbeszélésen. Írásban fordultunk hozzá, de cikkünk megjelenésééig nem adott választ, hogy kapott-e meghívást illetve mi módon kamatoztatná a lehetőséget Harkány kulturális életében.